ŽIVOT U SEVERNOJ KOREJI U VREME PANDEMIJE: Preduzeli su drastične mere protiv korone, tvrde da nemaju obolelih i umrlih
Foto: Profimedia

epidemija kovid-19

ŽIVOT U SEVERNOJ KOREJI U VREME PANDEMIJE: Preduzeli su drastične mere protiv korone, tvrde da nemaju obolelih i umrlih

Planeta -

Kao i većina drugih zemalja u svetu i Severna Koreja je preduzela niz drastičnih mera da se izbori sa pandemijom korona virusa. Izolovano kraljevstvo do sada je prijavilo nula slučajeva zaraze i smrti, iako je malo verovatno da je to istina.

U sred karantina pojavile su se i spekulacije o lideru zemlje Kimu Džongu Unu, koji nije viđen u javnosti od 11. aprila.

Fotografije iz Severne Koreje koje su se pojavile poslednjih nedelja pokazuju građane i radnike sa maskama na licima, merenje temperature i dezinfikovanje robe i javnog transporta.

foto: EPA

Severnokorejska vlada je brzo reagovala da spreči širenje korona virusa i izgleda da je pretnju uzela za ozbiljno. Prvo je suspendovala dolazak turista u zemlju krajem januara, a takođe je stavila 10.000 građana i sve svoje diplomate u karantin.

Potom je u februaru skoro potpuno zatvorila svoju 1.400 kilometara dugu granicu sa Kinom. Biznis insajder navodi da se severnokorejska ekonomija oslanja na Kinu radi trgovine i nije potpuno zatvorila uvoz i izvoz, ali je primenila stroga pravila o dezinfekciji uvezene robe.

Kineske vlasti su čak upozorile svoje stanovnike u pograničnim mestima da ne prolaze previše blizu granici ili će ih upucati severnokorejski graničari.

foto: EPA

"Rečeno nam je da možemo poginuti ako se previše približimo graničnom području", rekao je jedan stanovnik Điana u Kini.

Ali, međunarodna radoznalost u vezi Severne Koreje se ne smanjuje i Južnokorejci i dalje prilaze granici kako bi bacili pogled na misterioznu državu.

Na novim fotografijama se vide i zdravstveni radnici kako edukuju stanovnike Severne Koreje o simptomima korona virusa i preventivnim merama.

Univerzitet u Pjongjangu je uveo obaveznu proveru temperature za studente pre ulaska u kampus, a fotografije iz učionica pokazuju da svi nose maske, iako deluje da sede bliže od preporučenih dva metra distance. Vidi se i kako studenti čiste prostorije pre nego što sednu na svoja mesta.

Najvažniji događaj u zemlji – proslava rođendana Kima Il Sunga, osnivača Severne Koreje i oca aktulenog lidera – obeležen je 15. aprila uprkos pandemiji, ali su građani nosili maske dok su polagali cveće ispred statua pokojnog lidera i njegovog sina Kima Džong Ila.

Uprkos merama i slikama koje svedoče o životu u Severnoj Koreji u vreme zdravstvene krize, stručnjaci su veoma skeptični u sposobnost vlasti ove zemlje da se izbori sa pandemijom, jer su decenije sankcija i siromaštva oštetile njenu zdravstvenu infrastrukturu.

Severna Koreja tvrdi da nema slučajeva zaraze ili smrti, što je kako kažu stručnjaci skoro nemoguće s obzirom na njenu trgovinu s Kinom, iz čije je provincije Hubej virus potekao.

Oni ukazuju da veliki deo populacije pati od neuhranjenosti i drugih bolesti, što je glavni uslov za širenje epidemije, a posebno su ranjive ruralne zajednice zbog siromaštva i manjka zdravstvenih resursa.

Svetska zdravstvena organizacija je rekla da od izolovane države nedeljno prima nove podatke o pandemiji i da je je Severnoj Koreji poslala testove i zaštitnu opremu. Ali, od početka aprila nije prijavljen nijedan slučaj zaraze.

Ovakva tajnovitost oko korona virusa nije neobična za Severnu Koreju, koja još nije otkrila ni gde se nalazi njen lider dok u svetu kolaju glasine da se Kim Džong Un krije od virusa, da je u lošem zdravstvenom stanju ili čak mrtav.

Kurir.rs/Blic

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja