MOLIM VAS, NE DAJTE DA UMREM Medicinska sestra o borbi sa koronom: Počela je da kašlje na poslu, bila je na respiratoru
Foto: Printscreen Facebook/Kelly Ward

potresna ispovest

MOLIM VAS, NE DAJTE DA UMREM Medicinska sestra o borbi sa koronom: Počela je da kašlje na poslu, bila je na respiratoru

Planeta -

Keli Vord (35), medicinska sestra s dvanaestogodišnjim iskustvom, počela je da kašlje dok je bila na poslu. Dvadeset četiri sata nakon što je prevezena u Hitnu pomoć, počela je da se guši i smeštena je u Kraljevsku bolnicu u Bredfordu (Zapadni Jorkšir), gde je priključena na aparat za disanje (respirator).

U svom dnevniku "Moje kovid putovanje" Keli je opisala kako je sve počelo 19. aprila, kada se vraćala sa vanredne smene za vikend.

"U kolima, na putu do kuće, iznenada sam osetila tešku slabost, sva sam gorela… Legla sam u krevet, gde sam provela ostatak dana i noć. Cele noći sam se čas preznojavala, čaz smrzavala, imala sam veoma visoku temperaturu i gušila sam se", piše Keli.

Sutradan je uz pomoć verenika Rajana Goldinga (34) otišla u bolnicu da se testira, a kad su se vratili kući "uspuzala je uz stepenice do kreveta", prenosi San.

"Tipično za mene je da sam se pitala da li mi je stvarno toliko loše. Sačekala sam pola sata, ali stvarno nisam mogla da dišem, doslovno sam se gušila", napisala je.

Verenik je pozvao hitnu pomoć, pokušali su da joj regulišu disanje i dali su joj kiseonik, a zatim prevezli na odeljenje za hitne slučajeve Urgentnog centra, kako bi joj pratili rad srca. Kasnije su je premestili na odeljenje.

"Tokom noći mi je bivalo sve lošije, osećala sam se užasno. Nisam osećala ukus, izgubila sam apetit, sve mi je bilo suvo zbog kiseonika na koji sam bila priključena, čak nisam bila sigurna da mogu da se pomerim. Nisam mogla da izgovorim više od jedne reči. Na kraju sam zaspala, ali ubrzo sam bila potpuno mokra od znoja, trgla sam se iz sna i ozbiljno uspaničila", napisala je Keli.

"Skliznula sam s kreveta, pala na leđa i više nisam mogla da ustanem. Na sreću, sve je videla simpatična ženica u krevetu prekoputa mog i dozvala sestre. Prošla je čitava večnost pre nego što sam se povratila", dodala je ona.

U utorak (21. aprila) Keli je bila na skeneru, da bi je nakon toga savetnik sa Odeljenja intenzivne nege pitao da li želi da učestvuje u kliničkom ispitivanju lekova koji možda mogu da pomognu obolelima od kovida-19.

"Kasnije te večeri obišao me je tim lekara, koji su bili prilično zabrinuti i hteli su odmah da me priključe na CPAP (continuous positive airway pressure - aparat koji proizvodi blago povišeni pritisak u disajnim putevima, olakšavajući disanje)… Tada sam se ozbiljno uspaničila. Nisam videla decu i Rajana, porodicu, prijatelje. Šta ako mi se stanje pogorša, šta ako ne uspe?"

Nakon toga su joj stavili masku: "Zamislite kako vam neko pritiska nos i usta i gura vam glavu kroz prozor aviona, bilo je grozno. Mislila sam da to neću moći da izdržim i baš sam se uspaničila… Tražila sam da mi to skinu. Poznavala sam jednu od tih medicinskih sestara i rekla sam joj: 'Molim vas, ne dajte da umrem'",

Keli, koja umalo nije završila na intenzivnoj nezi, počela je da se oporavlja i u sredu je prvi put jela posle tri dana. Ali već četiri dana kasnije ponovo su je priključili na CPAP.

"Poslednjih nekoliko dana sećam se samo kroz maglu i na mnogo načina sam postala slabija. Već tri dana ne mogu da ustanem iz kreveta, jer nisam dovoljno stabilna", napisala je u dnevniku.

U nedelju je ponovo razgovarala sa savetnikom sa Intenzivne nege, koji joj je preporučio da se uključi u program za ispitivanje nove terapije.

"Vodili smo vrlo iskrene i ozbiljne razgovore, koje sa 35 godina ne bi trebalo da vodim i to mi je slomilo srce… Rekla sam mu da ne dozvoli da umrem i da se plašim. I moja porodica se plaši i ja moram da se izborim s ovim. Rekao mi je da će učiniti sve što može da mi pomogne i da mu verujem. Čeka me dug put, ali dobiću ovu bitku", napisala je Keli u dnevniku.

Kurir.rs/San/Blic

Foto: Printscreen Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track