Najnovije vesti

NARKO-BANDE SE ODLIČNO SNAŠLE SA MEREMA KORONE: Dileri se predstavljaju kao medicinari, a evo kako prodaju po Londonu!
Foto: EPA / Andy Rain

prilagodili se

NARKO-BANDE SE ODLIČNO SNAŠLE SA MEREMA KORONE: Dileri se predstavljaju kao medicinari, a evo kako prodaju po Londonu!

Planeta

Dileri droge promenili su i prilagodili svoje metode uslovima restriktivnih mera kretanja tokom epidemije korona virusa u Velikoj Britaniji, upozorava Nacionalni centar za istraživanje kriminala.

Članovi narko-bandi, kako se navodi, prave lažne identifikacione bedževe zdravstvenih službi kako bi mogli slobodno da se kreću tokom zabrane kretanja.

Džogiraju, ostavljaju drogu u poštanskim sandučićima i vrše prodaju tokom vožnji kako bi izbegli da ih policija otkrije, piše "Independent".

"Kovid-19 je doneo brze promene u delovanju narko-bandi, a mnogi dileri se pridržavaju mera socijalne distance", rekao je profesor Sajmon Harding, direktor NCGR. 

foto: EPA / WILL OLIVER

Narudžbine se dogovaraju telefonom, vozila se više koriste nego inače, roba se izbacuje kroz prozor, a novac se ubacuje na zadnje sedište automobila Osim toga, ulični bande prinuđene su da pronađu nove taktike vrbovanja dilera kao što su angažovanje preko društvenih mreža.

"To znači da mladi mogu telefonom da budu uvučeni u opasne aktivnosti bande, a da njihove porodice to ne primete, što je veoma zabrinjavajuće", rekao je Harding. 

foto: EPA / ANDY RAIN

Direktorka Nacionalne kriminalističke agencije Lin Ovens kaže da kriminalne grupe traže nove načine da prodaju drogu, a ima primera da to čine na parkinzima supermarketa gde se pretvaraju da su radnici.

Globalna pandemija korona virusa takođe je otežala međunarodnim kriminalnim grupama da šverc droge u Veliku Britaniju. 

Prema izveštaju nadležnih službi, bilo nekoliko zaplena kokaina i druge droge na brodovima, kamionima, vozilima koji su pokušavali da uđu u Britaniju.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / Andy Rain

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...