INDIJSKOM DOKTORU JE KORONA UTERALA MILIJARDU DOLARA U DŽEP: I kad pandemija prođe, dr. Lal nema čega da se boji (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube

bravo

INDIJSKOM DOKTORU JE KORONA UTERALA MILIJARDU DOLARA U DŽEP: I kad pandemija prođe, dr. Lal nema čega da se boji (VIDEO)

Planeta -

Indijski doktor Arvind Lal, koji predsedava dr Lal PathLabs, posoa je milijarder zahvaljujući povećanju cena akcija njegovog dijagnostičkog lanca koji se nalazi u Indiji.

Dr Lal PathLabs obezbeđuje 5000 testova patologije i radiologije, uključujući testove COVID-19, jer je za to dobio regulatorno odobrenje u poslednjoj nedelji marta - otprilike u vreme kada je Indija stavljena u karantin. Pre toga, testove COVID-19 radili su samo vladini laboratoriji i bolnice, ali kako je broj pozitivnih slučajeva porastao, vlada je došla i u privatne laboratorije. Od četvrtka, Indija je prijavila više od 52.000 potvrđenih slučajeva koronavirusa i preko 1.700 smrti.

Lanac Dr Lal, koji je u fiskalnoj 2019. godini ostvario prihod od 174 miliona dolara, jedna je od najvećih dijagnostičkih mreža u Indiji, sa više od 200 kliničkih laboratorija, 2.500 servisnih centara za pacijente i gotovo 6.500 uzoraka.

Trenutno provodi više od 4.500 COVID-19 testova dnevno u svojim laboratorijama u Nju Delhiju na severu Indije, gde je sedište kompanije, kao i u Kalkuti i Indoreu, u istočnoj i centralnoj Indiji. Uzorci se skupljaju sa 10 mesta, a laboratorije sprovode testove lančane reakcije transkripcije i polimeraze u stvarnom vremenu (RT-PCR), za koje su potrebni brisovi nosa i grla i koji mogu da daju rezultat za 24 sata. Očekuje da otvpri još jednu privremenu laboratoriju za otkrivanje COVID-19 u Delhiju sporazumom sa Savetom naučnih i industrijskih istraživanja indijske vlade

Kompanija je takođe uvela mobilne kombije za prikupljanje uzoraka, koji rade u Delhiju i nacionalnoj prestonici, što pomaže ubrzavanju procesa testiranja. Ima obučeno osoblje za prikupljanje uzoraka, prevoz i testiranje kako bi se izbegla kontaminacija. Uz to, postavlja kiosk na zahtev bolnica ili državne vlade kako bi ispunio zahteve za testiranje u vrućim tačkama COVID-19.

„Redovno sprovodimo vežbe obuke kako bismo osigurali da se održavaju protokoli o bezbednosti“, kaže Vandana Lal, supruga dr Lal, koja je patolog i izvršni direktor u odboru kompanije koji vodi službe za klinička istraživanja i odeljenje za istraživanje i razvoj.

Dr Lal (70), koji poseduje 57% udela u lancu dijagnostike, nije se ušao na listu milijardera Forbsa jer su akcije njegove kompanije pale na rasprodaji akcija koje je izazvala pandemija. Njegove akcije su se od tada skočile 8 odsto, povećavajući njegovo bogatstvo.

Iako testovi COVID-19 pomažu na mali način da nadoknade nagli pad prihoda kzbog korone, to ne doprinosi velikoj suštini, kaže Sriram Rati, analitičar iz oblasti lekova i zdravstvene zaštite u ICICI Securities Mumbai. "Vlada je utvrdila cenu testa na 4.500 (60 USD) - tako da tom cenom se neće puno zaraditi, ali ni izgubiti", kaže on.

Štaviše, Rati napominje da je obustava poslovanja privremena. "Dijagnostičke kompanije će se oporaviti vrlo brzo kad se stvari vrate u normalu", kaže on. „Dr Lal PathLabs je veoma dobro postavljen jer je bilans stanja jak i stvara slobodan novčani tok. Osim toga, njime se profesionalno upravlja i ima veoma jaku poziciju u severnoj Indiji. " U poslednjih nekoliko dana, Indija polako ublažava svoja stroga ograničenja zaključavanja, čak i dok zaraze i dalje rastu.

Dijagnostički lanac već primećuje promet u trenutku kada pacijenti počinju da se vraćaju. "Na sve ostale oblike testiranja uticali su u martu i do sredine aprila, ali sada se radi još testova", kaže Vandana Lal. „Imamo toliko pacijenata sa rakom koji su čekali testove. Svi se vraćaju. "

Dr Lal PathLabs neprestano raste od svoje inicijalne javne ponude IPO-a 2015. godine, kada je postao prvi lanac dijagnostike čistog igara u zemlji koji je izašao u javnost. Broj uzoraka koji je prikupio porastao je na 41,8 miliona u fiskalnoj 2019. godini sa 29,3 miliona u 2017. godini. Broj pacijenata se takođe povećao na 17,6 miliona sa 13,3 miliona u istom periodu.

„Veoma smo ponosni na dr Lal, koji je kao lekar patolog doveo svoju kompaniju do nivoa koji je dostigao danas“, kaže Amira Šah, ​​direktor liste vršnjačkih medicinskih ustanova Metropolis.

Dr Lal imao je 28 godina kada je preuzeo porodičnu laboratoriju za dijagnostiku i banku krvi, koju je osnovao njegov otac S.K. Lal, takođe lekar, 1949. godine u Delhiju. Nakon studija medicine na Medicinskom fakultetu oružanih snaga u gradu Pune, dr Lal se vratio kući 1977. godine i počeo sa uvođenjem nove dijagnostičke opreme. Nakon što se oženio Vandana Lal 1979. godine, njih dvoje su započeli uvođenje testova molekularne dijagnostike, citogenetike i genetike.

Dr Lal je proširio lanac širom zemlje, delom kroz niz akvizicija. Danas je 32 laboratorija u lancu Dr Lal PathLabs akreditovano od strane Nacionalnog odbora za akreditaciju za ispitne i kalibracione laboratorije u Indiji, dok njegova laboratorija u Delhiju takođe ima akreditaciju prestižnog koledža američkih patologa. Laboratorija u Delhiju koja se prostire na 85.000 kvadratnih metara je najveća u Aziji.

Dr Lal, koji ima čin pukovnika u Medicinskoj službi oružanih snaga, takođe je objavljeni autor sa svojom knjigom „Korporativni jogi: Moje putovanje kao duhovni tragač i slučajni preduzetnik“ za 2018. godinu, koja je prevedena na njegov maternji hindu.

Njegova ćerka Arčana Lal Erdmann genetičarka, je neizvršni direktor u lancu dijagnostike. Sedište kompanije je u Kaliforniji i tamo otvara svoju laboratoriju za citogenetiku. Sin dr Lala, Anđaneia Lal, rukovodi veterinarskim odeljenjem kompanije, a istovremeno se bavi slobodnim radom kao fotograf divljih životinja.

Kurir.rs/Bloomberg Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track