FORENZIČARI U HAMBURGU IZVRŠILI OKO 170 OBDUKCIJA UMRLIH OD KORONE! Evo šta su sve pronalazili u telima preminulih...
Foto: Shutterstock

nemačka

FORENZIČARI U HAMBURGU IZVRŠILI OKO 170 OBDUKCIJA UMRLIH OD KORONE! Evo šta su sve pronalazili u telima preminulih...

Planeta -

Forenzički lekari u Hamburgu izvršili su su oko 170 obdukcija umrlih od Covid-19 i zaključili da pacijenti često umiru od tromboze i plućne embolije. Ova saznanja bi trebalo da pomognu u lečenju obolelih.

Forenzičar i patolog Klaus Pišel upada u svoje crne gumene čizme, oblači plavi mantil, vezuje plastičnu kecelju i navlači bele gumene rukavice. Zatim odlazi u salu za obdukcije gde se na stolu od nerđajućeg čelika nalazi pokojnik. Na belom čaršavu kojim je pokriveno telo, neko je napisao - „Korona!".

Na Hamburškom institutu za sudsku medicinu Univerzitetske klinike Hamburg-Ependorf (UKE) poslednjih nedelja je izvršena autopsija oko 170 umrlih od Covid-19. To je daleko najviše obdukcija širom Nemačke. Tokom pregleda umrlih patolozi u Hamburgu su često otkrivali trombozu i fatalnu plućnu emboliju.

Konkretno, detaljnije je ispitano dvanaest preminulih u dobi od 52 do 87 godina, a pomentue kliničke slike su pronađene kod njih sedam. Četiri osobe su umrle direktno od plućne embolije. Međutim, pre nego što su umrli, lekari nisu sumnjali da se radi o toj bolesti.

Pišel, direktor instituta u Hamburgu, pronašao je indicije koja ukazuju na plućnu emboliju i prilikom drugih obdukcija. On i Štefan Kluge, direktor klinike za intenzivnu negu u Hambrugu, vide ovo kao potvrdu moguće efikasnosti terapija lekovima za razređivanje krvi odnosno antikoagulansima - kod pacijenata zaraženih koronom, odnosno obolelih od Covid-19. Pišel ističe da se terapija sve više ciljano usmerava na „sistem koagulacije krvi i stvaranje tromba", što znači da se preduzimaju intenzivnije mere predostrožnosti kako bi se osiguralo da se ne razvijaju tromboze i embolije".

„U svakodnevnoj kliničkoj praksi smo već primetili da je Covid-19 dovodio do neuobičajeno velikog broja tromboza i plućne embolije", dodao je Kluge. Autopsije su to potvrdile.

Lekari će ove važne informacije sada primeniti prilikom lečenje pacijenata obolelih od Covd-19. „A to znači da ćemo pažljivo razmotriti da li bismo mogli da lečimo pacijente prevashodno lekovima za razređivanje krvi."

Studija sa rezultatima obdukcije objavljena je u prestižnom američkom časopisu „Annals of Internal Medicine". Pre objavljivanja pregledali su je četiri nezavisna stručnjaka.

Kurir.rs/DW

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track