PARADE U VAZDUHU: Dan pobede obeležen i u 14 gradova na Dalekom istoku Rusije, 100 letelica jezdilo kroz oblake! (VIDEO)
Foto: Profimedia/Kirill Kukhmar/TASS

veličanstveno

PARADE U VAZDUHU: Dan pobede obeležen i u 14 gradova na Dalekom istoku Rusije, 100 letelica jezdilo kroz oblake! (VIDEO)

Planeta -

Vazdušne parade povodom Dana pobede održane su u 14 gradova Dalekoistočnog federalnog okruga. U njima je učestvovalo oko sto letelica Vazduhoplovnih snaga i protivvazduhoplovne odbrane Istočnog vojnog okruga i pomorske avijacije Tihookeanske flote, prenosi televizija Zvezda.

U Komsomoljsku na Amuru sa piste su se jedan po jedan vinuli u nebo lovci-bombarderi Su-34 i izviđački avioni Su-24. Prema prestonici Habarovskog kraja poleću i najsavremeniji lovci Su-35S. Do cilja ih deli 400 kilometara. Presretači MiG-31 lete nešto dalje iz Primorskog kraja. Borbene letelice poleću istovremeno sa tri aerodroma.

"Prvi put u vazdušnoj paradi Pobede učestvuje transportna avijacija. Na čelu grupe nalazi se avion An-26, a poslednji ide Tu-134ubl. Mi smo u An-12, letimo na visini od 350 metara. Letimo ka centru grada, ali pri ovakvoj brzini od 380 kilometara na časa, preći ćemo ga bukvalno za nekoliko sekudni", prenosi dopisnik Zvezde Marija German.

Helikopteri armijske avijacije izvode figuru zvono. Danas piloti ne moraju da se takmiče u vazduhu, danas su učesnici jubilarne vazdušne parade Pobede.

Svečanu paradnu vazduhoplovnu formaciju čine različite letelice – helikopteri, transporteri i borbeni avioni. Iako sve letelice imaju različite mogućnosti, danas prate jedna drugu i slede najveći transportni helikopter na svetu Mi-26.

Najbrojnija vazdušna parada održana je u Habarovsku. Trideset aviona i helikoptera vinulo se na nebo iznad grada u čast velike Pobede.

Paradnu formaciju predvodio je helikopter Mi-26, koga su pratili Mi-8AMTŠ "Terminator" i četiri helikopetra Ka-52 "Aligator".

Manevre u vazduhu u čast Dana pobede izveli su i avioni A-26, An-12, Tu-134UBL, frontovski bombarderi Su-24, najnoviji višenamenski bombarderi Su-34, kao i lovci Su-35S.

Podsetimo, svet 2020. obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Profimedia/Kirill Kukhmar/TASS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track