VELEIZDAJA! POROŠENKO RADIO ZA AMERE, UKRAJINA ĆE MU SUDITI: Evo TAJNIH audio zapisa sa Bajdenom i Kerijem!
Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO

dOLIJAO

VELEIZDAJA! POROŠENKO RADIO ZA AMERE, UKRAJINA ĆE MU SUDITI: Evo TAJNIH audio zapisa sa Bajdenom i Kerijem!

Planeta -

Ukrajinski poslanik Andrej Derkač objavio je audio-snimak telefonskih razgovora u kojima, kako tvrdi, nekadašnji predsednik Petar Porošenko razgovara o unutrašnjim političkim temama sa američkim zvaničnicima krajem 2015. i početkom 2016. godine.

Zbog toga je Kancelarija ukrajinskog generalnog tužioca pokrenula istragu protiv Porošenka zbog veleizdaje i zloupotrebe položaja.

Reč je o razgovorima sa tadašnjim potpredsednikom Džozefom Bajdenom i državnim sekretarom Džonom Kerijem o zameni generalnog tužioca Viktora Šokina. Tadašnji ukrajinski lider je predložio Jurija Lucenka za njegovog naslednika.

Podsetimo, kada je smenjen, zaista je Lucenko zauzeo njegovo mesto.

Porošenko je objasnio Bajdenu da "iako nisu našli ništa što ukazuje na korupciju i da je učinio išta loše", Šokinu je rečeno da da ostavku.

"Zamolio sam ga da podnese ostavku. Pre sat vremena mi je uručio potpisani izjavu o ostavci. Ovo je moj drugi korak u ispunjavanju obećanja", rekao je.

"Slažem se", dodao je Bajden.

Razgovori su se nastavili 22. marta 2016. godine.

"Recite mi da imate novog generalnog tužioca. Ja sam spreman za javno potpisivanje o zajmu od milijardu dolara. Ne sugerišem da vi to želite ili ne, samo kažem da smo spremni za to. I znate, neće moći da bude finalizovano dok ne budu napisani dokumenti MMF", naveo je Bajden na početku razgovora.

"Veoma jaka motivacija. Jedan od mogućih kandidata je lider moje frakcije Lucenko, javna ličnost. Ukoliko mislite da politički motivisana figura nije dobra sa vaše tačke gledišta, povlačim predlog jer niko ne zna da želim njega da predložim. Ostaviću politički motivisane ljude po strani", odgovorio je Porošenko.

Bajden je potom rekao da će porazgovarati sa svojim timom o tim pitanjima.

Ponovo su razgovarali 13. maja.

"Kako ste predsedniče, ovde Džo Bajden", kazao je američki zvaničnik.

"Veoma dobro, kao i svaki put kada čujem Vaš glas", odgovorio je Porošenko.

foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO

"I zaista jeste dobro, čestitam na novom tužiocu. Znam da još mnogo toga treba da se uradi, ali mislim da sve ide u dobrom smeru. Znam da radite sa Radom o nekoliko novih zakona kako bi se obezbedila saradnja sa MMF-om. Još jednom, čestitam na novom generalnom tužiocu, biće veoma važno da radi brzo kako bi popravio svu štetu koju je Šokin naneo. Ja sam čovek od reči, tako da smo sada spremni da potpišemo ugovor o pozajmici o milijardu dolara. Ne znam kako ćete to da uradite, ja ne mogu u skorije vreme da dođem u Kijev, ne znam da li to možete da potpišete sa našim ambasadorom, ili da dođete vi ovde, ili da pozovemo Grojsmana (nekadašnji premijer Ukrajine), pozvali smo ga u Vašington. Tako da to ostavljam Vama.

"Hvala na lepim rečima. Verujte, bilo je veoma teško obaviti ovaj posao. Timošenkova i Lijaškova frakcija su pokušali da onemoguće sve ovo. U jednom danu smo glasali, promenili zakon. U tom zakonu postavljena je nova struktura državnog tužioca, kao što smo se dogovorili. Drugo, odmah sam pozvao Lucenka kako bi kontaktirao Vašu ambasadu i bio bih veoma zadovoljan ako imate neku osobu koja bi došla, iz Vašingtona ili iz nekog drugog mesta. Mi ovde imamo jednog američkog tužioca ukrajinskog porekla, on je stariji. Složio se da dođe i da bude savetnik i saradnik. Ima dosta iskustva sa američkim sistemom i može biti osoba od poverenja unutar novog tužilaštva.

Želim da zahvalim na svemu i da istaknem da ste obećali da čim izvršimo izmene i postavimo Lucenka na mesto tužioca, možemo da razgovaramo o pozajmici", rekao je, između ostalog, Porošenko.

foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Podsetimo, u jesen 2019. godine američki predsednik Donald Tramp je dospeo u žižu javnosti nakon što je obelodanjeno da je, navodno, pritiskao ukrajinskog kolegu Vladimira Zelenskog da ispita poslovanje Bajdenovih u Ukrajini.

Bajdenov sin, Hanter, u aprilu 2014. je postao član odbora direktora Burizme holdingsa, najvećeg proizvođača gasa u Ukrajini, iako nije imao ni prethodnog iskustva u gasnoj industriji niti sa ukrajinskim regulatnornim poslovima.

foto: EPA

Džo Bajden je 2015. godine, kao tadašnji potpredsednik SAD, posetio Ukrajinu da bi podstakao zvaničnike da obnove svoju borbu protiv korupcije. On je pritisnuo ukrajinsku vladu i doveo do otpuštanja državnog tužioca Viktora Šokina, nakon što ovaj nije uspeo da istraži korupciju, uključujući Burizmu.

Bajden je čak zapretio da će zadržati milijardu dolara zagarantovanog američkog zajma ako ne izbace Šokina. Ali, Tramp, njegov advokat Rudi Đulijani i drugi tvrde da je Bajden pokušavao da omete istragu u Burizmi.

Hil navodi da je ukrajinski državni tužilac 2016. i dalje imao otvorene slučajeve protiv Burzime, a Šokin u podnesku sudu tvrdi da mu je rečeno da se Bajdenu nije dopadalo da on istražuje gasnu kompaniju. Ovi navodi su sada potvrđeni objavljivanjem razgovora Porošenka i Bajdena.

foto: EPA-EFE/TRACIE VAN AUKEN

Nedeljama pre nego što se Hanter pojavio, ukrajinska vlada je pala, a njen gas u potencijalno demokratskoj zemlji je zadobio novu stratešku važnost, kao alternativa ruskom. Hanterov otac je tada udobno sedeo u fotelji kao potpredsednik u drugom mandatu, a od aprila 2019. godine Džo Bajden je i kandidat za predsednika SAD na izborima 2020.

Već je postojala šema kako se može iskoristiti kriza u zemlji i uz pomoć zapadnih "savetnika" legitimizovati pljačka i omogućiti i tim zapadnjacima da profitiraju. Desetak godina ranije, usred kolapsa SSSR-a čiji je Ukrajina bila deo, priča se da je grupa oligarha opljačkala veliku naciju, uključujući Olega Deripasku, Viktora Vekselberga, Dmitrija Ribolovljeva i Leonarda Blavatnika. Tu pljačku su pomogli i američki konsultanti, od kojih su mnogi imali pozicije na Harvardu, a najmanje jedan od njih bio je štićenik budućeg ministra finansija Lerija Samersa.

Kurir.rs

Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track