RADNIK NA FARMI KUNA ZARAŽEN KORONOM: Naučnici otkrivaju da li se virus prenosi sa životinja na ljude
Foto: Profimedia

ima li razloga za paniku?

RADNIK NA FARMI KUNA ZARAŽEN KORONOM: Naučnici otkrivaju da li se virus prenosi sa životinja na ljude

Planeta -

Saopštenje holandskih vlasti da je jedan radnik na farmi kuna u toj zemlji verovatno zaražen korona virusom, pokrenulo je brojna pitanja u vezi sa prenošenjem COVID-19 sa životinja na ljude.

Naučnici smatraju da se novi korona virus pojavio među životinjama, najverovatnije slepim miševima, na pijaci u Vuhanu. Međutim, od tada su virus iz Kine svuda širom sveta prenosili ljudi jedni na druge.

Osim među kunama sa farme u Holandiji, korona virus potvrđen je i kod nekih drugih životinja, kod psa u Hongkongu, jednog tigra i nekoliko mačaka u zoološkom vrtu u Bronksu, ali je najverovatnije da su virus na ove životinje preneli ljudi, a ne obrnuto.

Iako postoje brojna pitanja u vezi sa prenošenjem virusa sa životinja na ljude, poznato je da je rizik od ovakvog načina zaraze mali, što ne važi za transmisiju sa čoveka na čoveka.

Radnik jedne farme u Holandiji na kojoj se uzgajaju kune rade izvoza krzna zaražen je korona virusom preko životinja o kojima se stara, saopštila je ministarka zdravlja Holandije u pismu upućenom parlamentu.

Pojava zaraze korona virusom među kunama na farmama u Holandiji zabeležena je još u aprilu, kada su zaposleni primetili da neke životinje imaju poteškoća sa disanjem, što je pokrenulo dodatnu istragu.

Pod pritiskom aktivista za prava životinja Holandija je zabranila otvaranje novih farmi kuna 2013. godine, dok bi postojeće trebalo bi da budu zatvorene do 2024.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja