Najnovije vesti

EVO ZAŠTO JE ŠVEDSKI MODEL PROTIV KORONE OMANUO: Ove brojke pokazuju da su daleko od kolektivnog imuniteta
Foto: EPA/Henrik Montgomery

istraživanje pokazalo

EVO ZAŠTO JE ŠVEDSKI MODEL PROTIV KORONE OMANUO: Ove brojke pokazuju da su daleko od kolektivnog imuniteta

Planeta

Švedsko istraživanje pokazalo je da je do kraja aprila samo 7,3 odsto stanovnika Stokholma razvilo antitela na koronavirus, što bi moglo da pojača bojazan da odluka da se Švedska ne zatvori zbog koronavirusa neće tako brzo dovesti do kolektivnog imuniteta.

Tu strategiju zagovarao je glavni švedski epidemiolog Anders Tegnel. On je dao preporuku da se protiv širenja virusa koriste dobrovoljne mere, za razliku od drugih država koje su uvele obavezne mere i karantin.

U Švedskoj su tako ostale otvorene većine škola, restorana, kafića i poslovnica, čak i dok je veći deo Evrope bio zatvoren. Broj mrtvih od COVID-19 u Švedskoj je mnogo veći nego u drugim nordijskim državama, iako manji nego u zemljama poput Velike Britanije, Italije i Francuske.

Anders Tegnel
Anders Tegnel foto: EPA/Anders Wiklund

Broj pacijenata na intenzivnoj nezi u Švedskoj je pao za trećinu otkad je krajem aprila imao svoj vrhunac, a zdravstvene vlasti tvrde da epidemija usporava.

Međutim, Švedska je u poslednjih sedam dana zabeležila najveći broj mrtvih po glavi stanovnika u Evropi.

Cilj straživanja o antitelima je bio da se utvrdi da li postoji potencijal za kolektivni imunitet, odnosno, da li je dovoljan broj u populaciji razvio imunitet, čime bi zaraza prestala da se širi.

foto: EPA-EFE/Henrik Montgomery

Rezultati istraživanja iznenadili su profesora Toma Britona koji je govorio da će se kolektivni imunitet izgraditi tokom maja, ali je kasnije prognozu pomerio za jun.

"Ovo znači da je možda moja prognoza bila potpuno pogrešna", rekao je dodavši da sada nije ni sigirno da će svi zaraženi razviti antitela.

Švedska zdravstvena agencija rekla je da se rezultati tog istraživanja poklapaju s njihovim modelima da je gotovo trećina Stokholma zaražena, objasnivši kako je studija sprovedena pre mnogo vremena, pa se bolest u međuvremenu još proširila.

foto: Shutterstock

"Manje nego što smo očekivali, ali ne mnogo, možda za jedan do dva postotna boda", rekao je Tegnel.

Ali, koncept kolektivnog imuniteta još nije ispitan u slučaju koronavirusa, pa se ne zna koliko traje imunitet od zaraze kod oporavljenih pacijenata.

Istraživanje je rađeno na osnovu 1,1 miliona testova iz cele Švedske, a objavljene su samo brojke za prestonicu.

Švedsko zdravstvo isticalo je da kolektivni imunitet nije cilj sam po sebi, nego da je svrha strategije usporavanje širenja virusa da ne bi preplavio zdravstveni sistem, ali ne i njegovo potpuno suzbijanje.

foto: EPA/ANDERS WIKLUND

Švedski stručnjaci tvrdili su da države koje su uvele potpune karantine da bi sprečile izloženost virusu dolaze u opasnost ponovnih izbijanja zaraze.

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je države da se ne oslanjaju na stvaranje kolektivnog imuniteta, odnosno "imuniteta krda". Prošle nedelje je objavila da su svetska istraživanja pokazala da su antitela pronađena kod malog broja ljudi, između 1 i 10 posto populacije ih ima, što se poklapa sa nedavnim rezultatima u Španiji i Francuskoj.

Među kritičarima pristupa svoje države je Bjorn Olsen, profesor zaraznih bolesti na univerzitetu u Upsali koji smatra da je koncept kolektivnog imuniteta „opasan i nerealan“ u slučaju COVID-19.

„Mislim da je “imunitet krda” daleko od nas, ako ga ikad i postignemo“, rekao je.

U Švedskoj je trenutno zaraženo više od 31.000 ljudi, a preminulo je njih 3.831, što je tri puta više od broja smrtnih slučajeva u Danskoj, Norveškoj, Finskoj i na Islandu.

Kurir.rs/N1

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...