Najnovije vesti

NA POMOLU NOVI HAOS? EU i SAD protiv KINE zbog Hongkonga! Ali Peking je spreman da brani teritoriju sa 2 MILIONA VOJNIKA
Foto: AP

sudar istoka i zapada

NA POMOLU NOVI HAOS? EU i SAD protiv KINE zbog Hongkonga! Ali Peking je spreman da brani teritoriju sa 2 MILIONA VOJNIKA

Planeta

EU pozvala je Kinu da "poštuje autonomiju Hongkonga" u deklaraciji koju je usvojilo njenih 27 zemalja članica.

"Evropska unija pridaje veliki značaj očuvanju visokog nivoa autonomije Hongkonga, u skladu sa temeljnim zakonom i međunarodnim obavezama, kao i poštovanju tog principa", rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borel u deklaraciji u ime evropske dvadesetsedmorice, prenosi agencija Frans pres.

Kako se navodi EU ima puni interes da se stabilnost i prosperitet u Hongkongu nastave po principu "jedna zemlja dva sistema".

EU će pažljivo pratiti razvoj situacije, navodi se u saopštenju i dodaje da je u usvajanju zakona u oblasti nacionalne bezbednosti najbolje slediti demokratsku raspravu, konsultacije sa glavnim stranama učesnicama i poštovanje zaštićenih prava i sloboda u Hongkongu kao što predviđa član 23 temeljnog zakona, uz očuvanje autonomije Hongkonga i principa "jedna zemlja, dva sistema".

Kina je na sednici svog parlamenta koji je počeo zasedanje juče posle višemesečnog odlaganja zbog korona virusa podnela predlog zakona o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu, gradu koji ima status polu-autonomije.

Ovaj potez Kine dolazi posle višemesečnih prodemokratskih protesta prošle godine, koji su ponekad bili i nasilni i u kojima je dolazilo do sukoba policije i demonstranata, što je najveća kriza u ovom gradu otkako je 1997. vraćen Kini posle višedecenijske btiranske kolonijalne vladavine.

Predlog zakona, jedna od najkontroverznijih tačaka dnevnog reda Nacionalnog narodnog kongresa poslednjih godina, izazvao je jaku kritiku američke vlade i organizacija za ljudska prava kao i prodemokratskih zakonodvaca iz Hongkonga.

Velika Britanija, Kanada i Australija danas su u zajedničkom saopštenju izrazili "duboku zabrinutost" zbog odluke Pekinga da Hongkongu nametne zakon o "nacionalnoj bezbednosti".

Ministri spoljnih poslova te tri zemlje ocenjuju da takav jedan zakon bez "direktnog učešća" naroda ili institucija te bivše britanske kolonije direktno podriti princip "jedne zemlje dva sistema" koji Hongkongu garantuje visok stepen autonomije.

I SAD PROTIV KINE

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je da će SAD "snažno reagovati" ako Kina sprovede plan da uvede novi zakon o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu.

Tramp je to izjavio nekoliki sati nakon što je neimenovani kineski zvaničnik najavio donošenje zakona za Hongkong kao odgovor na prošlogodišnje, često nasilne demonstracije i najteže nemire od povratka Hongkonga pod suverenitet Kine 1997. godine.

Zvaničnik je rekao da će zakonom biti zabranjeni secesija, strano mešanje, terorizam i sve druge separatističke aktivnosti usmerene na rušenje centralne vlasti i strano mešanje u unutrašnje stvari bivše britanske kolonije.

JEDNA ZEMLJA DVA SISTEMA

Pojedini anaitičari smatraju da Kina neće odustati od svoje namere da ne dozvoli strano mešanje i secesiju kada je u pitanju Hongkong.

"Peking upravlja trećom najmoćnijom vosjkom na svetu. Ima više od 2 miliona stanovnika, više od hiljadu ratnih aviona... Kina je odlučna da brani svoju teritoriju i mislim da neće odustati", rekao je jedan od zapadnih analitičara.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...