Najnovije vesti

KORONA I DALJE PRETI EU, SOROŠ NUDI REŠENJE Milijarder rešio da se umeša, ali glavno pitanje je DA LI GA TREBA POSLUŠATI
Foto: Profimedia

tvrdi da zna kako da se prevaziđe problem

KORONA I DALJE PRETI EU, SOROŠ NUDI REŠENJE Milijarder rešio da se umeša, ali glavno pitanje je DA LI GA TREBA POSLUŠATI

Planeta

Milijarder i filantrop Džordž Soroš istakao je u petak da pandemija koronavirusa preti opstanku Evropske unije. Založio se za izdavanje evropskih obveznica.

Soroš je kazao da bi EU trebalo da imat kreditni rejting AAA za izdavanje takvih obveznica, zbog čega bi trebala imati ovlasti prikupljanja poreza da bi pokrila troškove obveznica.

"Postoji rešenje", kazao je Soroš, američki investitor koji se proslavio uspešnom opkladom protiv funte 1992.

"Porezi samo treba da budu odobreni; ne treba da budu implementirani", dodao je Soroš a prenosi B92 pozivajući se na Jutarnj list.

Upitan o Bregzitu on je kazao da je posebno zabrinut zbog rasta evroskepticizma u Italiji.

"Šta bi ostalo od Evrope bez Italije?", zapitao se.

"Relaksacija pravila o državnoj subvenciji, koja favoriziraju Nemačku, posebno su nepravedna prema Italiji, koja je već bila evropski bolesnik, a potom i najpogođenija država kovidom 19", rekao je Soroš.

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel u ponedeljak su predložili osnivanje fonda od 500 milijardi evra za najteže pogođene regije i privredne sektore u EU.

Pritom se, kako je naglašeno, radi o finansijskoj pomoći, a ne o kreditu. Evropska komisija bi ovu svotu trebalo da finansira preko zajedničkih obveznica.

Francuska i Nemačka, čiji dogovori obično otvaraju put širim dogovorima u EU, predložile su da Evropska komisija posudi i potroši novac u ime cele EU i kao dodatak budžetu EU za razdoblje 2021-2027. koji je već blizu jedne milijarde evra.

Tome se protive fiskalno odgovornije, "štedljive" članice EU - Austrija, Holandija, Danska i Švedska.

Austrijski kancelar najavio je da će navedene zemlje izneti svoj protivpredlog.

Kurir.rs

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...