Najnovije vesti

PONOVO GORI HONGKONG: Nove demonstracije protiv mešanja Pekinga i novih kineskih propisa! Policija odgovorila brutalno!
Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

dramatično

PONOVO GORI HONGKONG: Nove demonstracije protiv mešanja Pekinga i novih kineskih propisa! Policija odgovorila brutalno!

Planeta

Policija u Hongkongu je danas suzavcem i vodenim topovima rasterivala demonstrante u trgovinskoj četvrti gde su hiljade protestovale zbog predloženog oštrog kineskog zakona o nacionalnoj bezbednosti koji bi se primenjivao i u tom poluatonomnom gradu.

Uhapšeno je najmanje 120 ljudi, uglavnom zbog nezakonitog okupljanja, navela je policija, i dodala da je "zbog nezakonitog okupljajnja" uhapšen i istaknuti aktivista Tam Tak-ši koji međutim tvrdi da je samo držao govor.

1 / 7 Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Policija je navela da su demonstranti policajce gađali ciglama i "nepoznatom tečnošću", te da je povređeno najmanje četvoro policajaca.

Prodemokratske pristalice u Hongkongu oštro su kritikovale prošlonedeljni predlog zakona o nacionalnoj bezbednosti kojim se i u toj poluautonomnoj kineskoj oblasti zabranjuju "secesionistička i subverzivna aktivnost" i "strano mešanje". Kritičari smatraju da je taj zakon protivan pravnom okviru "Jedna zemlja - dva sistema" kojim su Hongkongu garantovane šire slobode nego drugim oblastima Kine.

Mase prodemokratskih demonstranata čija je oznaka to što nose crnu odeću, okupile su se danas u kvartu Kozvej bej u Hongkongu na protestu zbog predloženog zakona. Uzvikivali su: "Stanite uz Honkgong!", "Oslobodite Hongkong!" i "Revolucija!".

Prodemokratsk protestni pokret u Hongkongu je počeo prošle godine, uz povremeno nasilje i okršaje s policijom.

Predlog zakona koji je podstakao današnje proteste podnet je u petak na sednici kineskog parlamenta i očekuje se da će biti usvojen 28. maja. Njime bi se zaobišao parlament Hongkonga i dozvolilo gradskoj vladi da osnuje agencije kopnene Kine u gradu čime bi se omogućilo kineskim agentima da arbitrerno hapse ljude za aktivnosti koje se smatraju da krše taj zakon.

Kurir.rs/Beta-AP Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...