KIMOV AMBLEM UKLONJEN SA ZVANIČNE TELEVIZIJE: Evo zašto severnokorejski vođa neće oštro reagovati na ovaj potez! (VIDEO)
Foto: EPA / JORGE SILVA / POOL

nasleđe

KIMOV AMBLEM UKLONJEN SA ZVANIČNE TELEVIZIJE: Evo zašto severnokorejski vođa neće oštro reagovati na ovaj potez! (VIDEO)

Planeta -

Severnokorejska televizija prikrila je amblem Vrhovnog komandanta Kim Džong un-a nakon promene njegove službene titule na mesto Glavnog komandanta.

Titula vođe zvanično je promenjena iz vrhovnog komandanta u šefa države i vrhovnog komandanta vojske u julu prošle godine, što je pomoglo da se učvrsti njegova vladavina u zemlji.

Logotip koji su sačinjeni od maršalove zvezde i venaca uklonjen je iz nekoliko programa o severnokorejskom lideru, kao i iz dnevne emisije koja deli novogodišnje propagandne parole u ​​zemlji.

Prema NK Njuzu, 15-minutni propagandni video snimljen je između 18. i 19. februara, izvestio je Njujork Post.

Uklanjanje amblema povezano je sa novim ustavnim promenama koje su stupile na snagu u julu.

Ranije ovog meseca, Kim se prvi put oglasio javno posle 20 dana odsustva, što je izazvalo glasine o njegovom zdravlju.

U aprilu je bilo izveštaja da je bio podvrgnut operaciji srca, pri čemu je jedan japanski medij tvrdio da je operacija pošla po zlu i da je vođu ostavio u vegetativnom stanju, a drugi su tvrdili da je umro.

U razgovoru sa parlamentarnim odborom 6. maja, šef obaveštajne agencije Južne Koreje, Su Hun je rekao da nema ništa što bi ukazivalo da su glasine o Kimovom lošem zdravstvu istinite.

"NIS ocenjuje da barem nije dobio bilo koji postupak vezan za srce ili operaciju", rekla je novinarima član odbora Kim Biung-ki.

'Obično je obavljao svoje dužnosti kada je bio van očiju javnosti. Barem nema zdravstvenih problema povezanih sa srcem".

Međutim, zakonodavac je rekao da je Kim Jong Un ove godine priredio samo 17 javnih nastupa, u poređenju sa prosekom 50 iz prethodnih godina, što je NIS pripisao mogućem izbijanju koronavirusa u Severnoj Koreji.

Od dolaska na vlast 2011. godine, Kim se najmanje pojavljivao 2017. godine kada je imao 21 javni nastup,tvrdi Čed Okerol, izvršni direktora rea Risk Group, organizacije sa sedištem u Seulu, koja prati Severnu Koreju.

Kurir.rs/Daily Mail Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track