SNIMAK POKAZUJE DA SE UBIJENI AFROAMERIKANAC NIJE OPIRAO HAPŠENJU: Molim vas, nemojte da me ubijete, ne mogu da dišem
Foto: Printscreen Youtube/CBS Evening News

mineapolis

SNIMAK POKAZUJE DA SE UBIJENI AFROAMERIKANAC NIJE OPIRAO HAPŠENJU: Molim vas, nemojte da me ubijete, ne mogu da dišem

Planeta -

Policija u Mineapolisu objavila je da se Džordž Flojd opirao hapšenju. No na videu koji je objavio CBS Ivning njuz ne vidi se da se Džordž opire policajcima koji mu stavljaju lisice, a potom ga bacaju na pod.

"Molim vas, nemojte da me ubijete"

Nakon toga jedan od policajaca gotovo pet minuta držao mu je koleno na vratu, iako ga je Džordž preklinjao da ga ne ubije.

"Molim vas, nemojte me ubiti, ne mogu da dišem", bile su poslednje reči Džordža Flojda, koji je radio kao čuvar u restoranu, a porodica kaže kako nikad nije nikome ništa loše učinio.

Izašli na ulice: Ovo vam neće proći!

No policajac je i dalje držao koleno na njegovom vratu, iako su ga i prolaznici upozoravali da će ubiti čoveka.

"Ne pomera se, ne diše!", upozoravali su policajca.

Ni to nije pomoglo. Stigla je Hitna, a Flojd je umro nedugo nakon dolaska u bolnicu.

Mozak mu je predugo bio bez kiseonika

Njegova smrt izazvala je žestoke proteste u Mineapolisu gde je na ulicu izašlo nekoliko stotina ljudi.

Mnogi su se okupljali na mestu gde je Džordža policija uhapsila, a nedugo zatim i ugušila. Neki demonstranti uzvikivali su: "Nema pravde, nema mira", dok su drugi uzvikivali "Ne mogu da dišem", što su bile Džordžove poslednje reči.

"Ovde smo da im pokažemo kako nećemo da tolerišemo takvo ponašanje i da će biti posledica ako nastave da nas ubijaju. Neće im to više proći", rekao je jedan od demonstranata.

Porodica: Bio je nežni div, nikad nikome nije učinio ništa loše

Ogorčena je i porodica.

"Mogli su da ga omame elektrošokerom ili suzavcem. Umesto toga, kolenom su pritisnuli njegov vrat i samo sedeli na njemu", rekao je njegov brat Filonis i dodao da se policija "tako ne bi ponašala ni prema životinji".

"Trebaju da budu optuženi za ubistvo jer su i počinili ubistvo. I ceo svet je svedočio tome jer je neko to uspeo da snimi", poručio je.

Javila se i njegova rođaka Tera.

"Oni bi trebali biti tu da služe i štite, a ja nisam videla da je ijedan od njih mrdnuo prstom da mu pomogne dok je Džordž molio za svoj život. Niko od njih nije uradio ništa da mu pomogne", rekla je Tera Braun za CNN.

Gradonačelnik: Biti crnac u Americi ne bi trebala da bude smrtna kazna

Gradonačelnik Mineapolisa Džejkob Frej potvrdio je da su četiri policajca koja su bila uključena u incident otpuštena iz policije.

"To je bila ispravna odluka. Verujem onome što sam video, a ono što sam video pogrešno je na svakom nivou. Biti crnac u Americi ne bi trebala da bude smrtna kazna", izjavio je Frej

Policajci i ranije bili pod istragom

Policajac koji je gnječio Džordža je Derek Čauvin (44) i već je bio pod istragom zbog intervencije u kojoj je pucao i ubio osumnjičenog.

Bilo je to 2006. godine. Čauvin je došao na poziv o sukobu u kući, upucao je čoveka jer je tvrdio da je posegnuo za oružjem njegovog partnera.

Derek Čauvin je bio i jedan od šestorice policajaca na intervenciji na kojoj su upucali i ubili Vejna Rejesa. Tvrdili su da je na njih potegnuo sačmaricu.

Drugi policajac ima tužbu za prekomernu upotrebu sile

Tou Tao je uz Dereka Čauvina učestvovao u intervenciji u kojoj je preminuo Džordž Flojd.

On iza sebe ima tužbu za prekomernu upotrebu sile iz 2017. godine. Nagodio se izvan suda za 25.000 dolara.

Ostala dvojica policajaca koja su gledala kako Derek Čauvin drži koleno na vratu Afroamerikanca su Tomas Lejn i Aleksander Kueng.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: Printscreen Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track