KORONA VIRUS NASTAVLJA DA ODNOSI ŽIVOTE U BRAZILU: Širi se i na području gde živi Indijanci, najmanje 40 preminulih
Foto: Profimedia

pandemija

KORONA VIRUS NASTAVLJA DA ODNOSI ŽIVOTE U BRAZILU: Širi se i na području gde živi Indijanci, najmanje 40 preminulih

Planeta -

Korona virus polako se širi i u područja u kojem u Brazilu žive Indijanci.

Vlada je prijavila da je među Indijancima u ovoj zemlji do sada potvrđeno 40 smrtnih slučajeva od COVID-19, a u toku ove nedelje korona virus je po prvi put odneo dva života i u rezervatu u oblasti oko reke Šingu.

U plemenu Kajapo koje živi u oblasti oko reke Šingu, jednom od najvećih rezervata na svetu, do sada je zabeleženo 22 slučaja zaraze korona virusom, a u toku prošle nedelje i prva dva smrtna slučaja od posledica bolesti izazvane njime.

Poglavica plemena Kajapo Megaron rekao je za Asošijeted pres da on želi da predsednik Brazila i drugi zvaničnici spreče ilegalan ulazak drvoseča, rudara i ribara na teritoriju, za koje smatra da su raširili virus među pripadnicima njegovog naroda.

Bolsonaro podstiče razvoj u Amazonu, bez obzira na činjenicu da u ovoj oblasti žive indigeni narodi.

Iako je brazilska državna agencija za indigene narode FUNAI sredinom marta izdala naredbu o zabrani ulaska na ove teritorije zbog korona virusa, domaći mediji su prijavili da su misionari, zdravstveni radnici, drvoseče i rudari uneli virus u ovu oblast.

Megaron je za AP rekao da njegov narod sada živi u strahu zbog korona virusa i istakao da je dužnost vlade da im pomogne i da zaštiti njihovu zemlju i njihovu zajednicu.

Kajapo narod traži da bude izolovan u svom selu sve dok vlada ne proglasi kraj epidemije, rekao je on.

FUNAI je bio spor u obavljanju svog posla, saopštili su za AP zaposleni iz ove agencije koji nisu želeli da njihov identitet bude otkriven.

Agencija je saopštila da je preduzela sve što je bilo u njenoj mogućnosti da zaštiti ove ljude i da je podelila hranu i ličnu zaštitnu opremu.

Iako vlada tvrdi da je među indigenim narodima Brazila 40 ljudi umrlo od posledica korona virusa, aktivisti tvrde da se pravi broj kreće oko 150. Broj umrlih je najverovatnije veći jer bolnice pacijente koji su pripadnici indigenih naroda ne registruju pod njihovim pravim imenom.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track