SNIMCI IZ SVEMIRA NAJBOLJE POKAZUJU KATASTROFU U RUSIJI: Putin dobro izribao tajkuna! (FOTO
Foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL, AP

velika šteta po ekosistem

SNIMCI IZ SVEMIRA NAJBOLJE POKAZUJU KATASTROFU U RUSIJI: Putin dobro izribao tajkuna! (FOTO

Planeta -

Ruska svemirska agencija objavila je snimak iz kosmosa ekološke katastrofe u Norilsku, kada se iz jednog rezervoara u termoelektrani broj tri Norilsko-Tajmirske energetske kompanije izlilo dizel gorivo.

Na snimcima se dobro vidi zagađenje reke Ambarne u blizini jezera Pjasina, kao i teritorija celokupne termoelektrane.

Stručnjaci su utvrdili da je ukupno zagađeno skoro 200.000 kvadratnih kilometara teritorije, što je skoro sedam puta više nego što zauzima sam grad Norilsk.

foto: EPA

Prethodno su iz ruske državne agencije za zaštitu životne sredine „Rosprirodnadzor“ rekli da metoda spaljivanja energenata neće biti korišćena prilikom saniranja ove katastrofe.

Pored toga, navedeno je da bi jedna od metoda mogla biti sakupljanje zagađenih voda, smeštanje u posebne rezervoare, a potom izbacivanje čiste vode nazad u prirodu.

foto: EPA

Kada je reč o zemljištu, predlog je da se zagađena zemlja odnese na specijalno mesto gde bi se ona kultivisala, a zatim bi je u tom obliku vratili na teritoriju Norilska.

foto: EPA

Podsetimo, incident se dogodio još prošlog petka u termoelektrani kada je došlo do dehermatizacije rezervoara sa dizel gorivom, koja je prouzrokovala izlivanje 20.000 tona naftnih derivata u reku. Površina zagađenja iznosila je oko 100.000 kvadratnih metara teritorije.

foto: EPA

PUTIN IZRIBAO RUSKOG TAJKUNA

Ruski predsednik Vladimir Putin kritikovao je danas milijardera, Vladimira Potanjina, vlasnika kompanije "Nornikelj", u okviru kojeg posluje Norilsko-Tajmirska energetska kompanija, zbog nepažnje i ogromnog izlivanja dizel goriva koje je nanelo ogromnu štetu arktičkom regionu.

Putin je proglasio vanredno stanje u regionu kako bi smanjio posledice izlivanja.

foto: EPA / ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL

Potanjin je rekao da će njegova kompanija platiti za čišćenje koje će prema procenama koštati 10 milijardi rubalja (oko 146 miliona dolara) i da je takođe spreman da plati novčanu kaznu za štetu koja je naneta ekosistemu.

Uz blagi osmeh, Putin je naglasio da bi zamena starog rezervoara za gorivo koštala mnogo manje.

"Da ste ih zamenili na vreme, ne bi bilo štete za životnu sredinu i vaša kompanija ne bi morala da snosi takve troškove", rekao je Putin Potanjinu koji je najbogatiji čovek u Rusiji sa procenjenim bogatstvom od 25,5 milijardi dolara prema časopisu Forbs.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track