TRAMP KAO TITO 1968. GODINE: Evo šta je rekao o protestima zbog ubistva Afroamerikanca! Poslao svima JAKU PORUKU (VIDEO)
Foto: Screenshot, EPA/Stefani Reynolds

veleobrt

TRAMP KAO TITO 1968. GODINE: Evo šta je rekao o protestima zbog ubistva Afroamerikanca! Poslao svima JAKU PORUKU (VIDEO)

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp kaže da svi američki državljani zaslužuju da budu jednaki pred zakonom i potvrdio da je ovo „važan dan” za Džordža Flojda, Afroamerikanca kojeg su nedavno ubili beli policajci.

„To naš Ustav zahteva i to je suština naše zemlje”, rekao je Tramp na prvoj konferenciji za novinare nakon više dana.

SAD potresaju veliki protesti protiv policijske brutalnosti nakon Flojdovog ubistva prošli tedan, premda su zadnjih dana nešto manje nasilni.

‘Svi smo videli što se dogodilo prošle nedelje, ne možemo dozvoliti da se to događa’

„Jednaka pravda po zakonu mora značiti da svaki Amerikanac dobija jednak tretman u svakom susretu s policijom nezavisno od rase, boje kože, rod ili veroispovesti, policija ih mora pravedno tretirati”, rekao je.

„Svi smo videli šta se dogodilo prošle nedelje, ne možemo dopustiti da se to događa”, rekao je.

„Nadamo se da nas Džordž sada gleda odozgo i govori da je ovo što se događa u zemlji važno. Ovo je važan dan za njega. Ovo je važan dan za sve. Ovo je važan, važan dan kad je reč o jednakosti”, rekao je.

Tramp je osudio Flojdovo ubistvo i izrazio podršku mirnim protestima.

Često ga se međutim kritikuju što se nije jasno izjasnio protiv sistematskog rasizma i što nije pokazao dovoljno razumevanja za izlive besa širom zemlje.

Trump je ponovno pozvao guvernere saveznih država da angažuju Nacionalnu gardu kako bi suzbila nemire.

Kurir.rs/Net.hr Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track