PROTESTI ŠIROM SAD, USVOJENA NOVA PRAVILA U POSTUPANJU POLICIJE: Evo šta je zabranjeno, Tramp ponovo šokirao izjavom
Foto: Profimedia

AMERIKA

PROTESTI ŠIROM SAD, USVOJENA NOVA PRAVILA U POSTUPANJU POLICIJE: Evo šta je zabranjeno, Tramp ponovo šokirao izjavom

Planeta -

Protesti zbog ubistva nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda održani su jedanaesti dan zaredom širom Sjedinjenih Američkih Država.

Glas boraca za rasnu ravnopravnost i protiv policijske brutalnosti konačno su čuli i zvaničnici. Naime, gradsko veće u Mineapolisu donelo je odluku o zabrani gušenja osobe prilikom policijskog hapšenja nakon ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda kada mu je policajac duže od osam minuta kolenom pritisako vrat.

Ograničena je i upotreba sredstava za razbijanje demonstracija i zatražena veća transparentnost u radu policije.

"Ovo je trenutak kad možemo da potpuno promenimo način delovanja policije", rekao je gradonačelnik Džejkob Frej, prenosi CNN.

Pentagon je objavio da će povući preostalih 900 aktivnih vojnika koji su poslati u Vašington radi eventualnog odgovora na građanske nemire i očekuje se da će krenuti u matične baze.

Prema rečima zvaničnika, koji nije želio da bude imenovan, američki ministar odbrane Mark Esper doneo je odluku i vojnici će se vratiti u Fort Breg u Severnoj Karolini i Fort Dram u Njujorku.

Predsednik SAD Donald Tramp nastavio je da šokira javnost. Najpre je na Tviteru gradonačelnicu Vašingtona Mjuriel Bauser "nesposobnom" i najavio njenu smenu ukoliko se ne povinuje pravila. Ljutit odgovor Trampa usledio je pošto je Bauser zatražila da predsednik SAD povuče federalnu vojsku sa ulica prestonice gde je upućena da pomogne policiji prilikom sukoba s demonstrantima prethodnih dana.

Ali, Tramp se tu nije zaustavio. On je tokom konferencije o ekonomskom opravku Amerike govorio i o protestima zbog ubistva Džordža Flojda, koji je prekjuče sahranjen.

"Nadam se da nas Džordž gleda odozgo i govori: 'Ovo što se događa u našoj zemlji je divno'. Ovo je divan dan za njega, divan dan za sve. Ovo je divan dan za sve nas kad se radi o jednakosti", rekao je Tramp, ali nije hteo da objasni na šta je konkretno mislio.

Društvene mreže su se juče usijale kada je objavljen video snimak na kom se vidi kako policajci guraju starijeg čoveka Martina Guđina (75) koji pada, pritom se čuje zvuk poput lomljave kostiju, a oni prolaze pored njega kao da se ništa nije dogodilo. Zbog tog incidenta, dva policajca su suspendovana. Međutim, njihove kolege iz Bafala, njih 57 dali su otkaz kao odgovor na suspenziju.

Oni su pokušavali svoje kolege da opravdaju govoreći da su "samo izvršavali naređenja". Prema pisanju CNN, Martin je zadobio teške povrede, ali je van životne opasnosti.

Deo 16. ulice koja vodi do Bele kuće u Vašington po nalogu gradonačelnice Mjuriel Bauser nazvana je "Trg Crni životi su važni".

Gradonačelnica je naložila i da se velikim žutim slovima ispiše istoimeni slogan po ulici u znak protesta protiv odnosa predsednika Donalda Trampa prema protestima zbog ubistva crnca Džordža Flojda koga su prilikom priuvođenja ubli beli policajci.

Kurir.rs/Blic

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja