POLICAJAC KOJI JE UBIO DŽORDŽA FLOJDA PRVI PUT PRED SUDOM: Pojavio se putem video-linka, povećana mu je kaucija (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube/CBS Evening News

derek čovin

POLICAJAC KOJI JE UBIO DŽORDŽA FLOJDA PRVI PUT PRED SUDOM: Pojavio se putem video-linka, povećana mu je kaucija (VIDEO)

Planeta -

Derek Čovin (44), prvooptuženi za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda, danas se u Hjustonu prvi put pojavio na sudu.

Prvo pojavljivanje na sudu tipično je proceduralnog tipa. Optuženom se pročitaju optužbe, iako se većina advokata toga odriče, postavljena je visina kaucije i određen datum novog ročišta. Tako se dogodilo i s ovim.

Uslovna i bezuslovna kaucija. Koja je razlika?

Čovinu je izrečena nova kaucija. Naime, sudija Dženis Reding podigla je bezuslovnu kauciju sa prethodnih milion dolara na 1,25 miliona dolara. Onu drugu, kauciju sa uslovima, podigla je sa 700 hiljada dolara na milion dolara.

Uslovi podrazumevaju da se ubuduće pojavljuje na ročištima, da ne krši zakon, da se ne zapošljava u nijednoj firmi za obezbeđenje ili kao policijski službenik, da preda oružje i municiju za bilo koje oružje za koje ima dozvolu, da ne napušta Minesotu i da nema nikakav kontakt sa porodicom Džordža Flojda.

Takođe, pod uslovima se podrazumeva i odricanje od izručenja ako se dogodi da napusti saveznu državu Minesotu, pa da neka druga država mora da ga izruči zbog krivičnog postupka.

Pred sudom preko vide-olinka, Čovin i advokat bez iskaza

Čovin nije tamo bio fizički zbog mera zaštite od koronavirusa, već se to obavilo putem video-linka. U lisicama i u narančastom zatvorskom odelu Čovin je izašao pred sudiju, javlja Star Tribune.

Tužilac Metju Frenk istaknuo je da Čovina ozbiljnost optužbi, kao i snaga javnog mišljenja protiv njega, čini riskantnijim za bekstvo.

Čovin i njegov odvokat Erik Nelson nisu dali iskaz u ovom kratkom saslušanju koje je trajalo 15-ak minuta. Podsetimo, on je prošlog meseca optužen za ubistvo sa predumišljajem, ali i za ubistvo iz nehata.

U američkom pravnom sistemu se osoba može optužiti po više stavki, od najteže opcije, ubistva sa predumišljajem u ovom slučaju, pa do ubistva iz nehata, koje je najlakša optužba u ovom slučaju. Ako sud i porota ne osude osobu po prvoj optužbi, svejedno je mogu osudidi po drugoj.

Preostala trojica policajaca upletena u Floydovu smrt - Tomas Lejn, J. Aleksandar Kueng i Tou Tao - optuženi su za pomaganje u ubistvu drugog i trećeg stepena.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Printscreen Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track