DRAMATIČNO UPOZORENJE STRUČNJAKA: Suzavac ili biber sprej na protestima mogu da olakšaju širenje korona virusa
Foto: EPA/ETIENNE LAURENT

demonstracije u sad

DRAMATIČNO UPOZORENJE STRUČNJAKA: Suzavac ili biber sprej na protestima mogu da olakšaju širenje korona virusa

Planeta -

Upotreba suzavca ili biber spreja može samo da olakša širenje koronavirusa tokom pandemije, upozorili su stručnjaci za zarazne bolesti pozivajući policiju da zbog zdravstvenih razloga odustane od upotrebe takvih sredstava na protestima.

"Prskanjem ljudi biber sprejem ili suzavcem podstiče ih na kašljanje i viku, a zaraženi tako šire kapljice sa virusima na druge osobe", rekao je Piter Čin-Hong, profesor medicinskih nauka i specijalista za zarazne bolesti na Univerzitetu Kalifornija u San Francisku.

"Suzavac može dovesti do toga da osobe skinu zaštitne maske koje nose i može ih takođe navesti da rukama trljaju oči, nos i usta", rekao je profesor Čin-Hong.

On je takođe objasnio da respiratorni iritanti dovode do upale sluznice nosa i usta, ali i sluznice plućnog tkiva što tijelo čini dodatno podložnim infekcijama.

Profesor Čin-Hong je jedan od hiljadu ljudi, među kojima su stručnjaci za zarazne bolesti i javno zdravstvo, koji je potpisao peticiju sa zahtevom vlastima da prestanu da koristiti suzavac, dimne bombe i druge respiratorne iritante koji podstiču na kašalj i time povećavaju rizik širenja zaraze koronavirusom.

Peticijom su dali podršku protestima zbog smrti Džordža Flojda, crnca koji je ubijen tako što mu je policajac iz Mineapolisa klečao na vratu više od osam minuta.

Potpisnici peticije takođe ukazuju na to da demonstrante ne bi trebalo hapsiti niti ih držati u skučenim prostorima poput zatvorskih ćelija ili policijskih vozila gdje se virus može lako proširiti.

Demonstrante su pozvali da prekriju lica i održavaju udaljenost od najmanje 1,8 metara kad god je to moguće kao i da nastoje da uvek budu blizu iste grupe, umesto da se kreću među velikim brojem različitih ljudi.

Zdravstveni stručnjaci digli su svoj glas kako bi upozorili da protesti mogu da izazovu dramatično povećanje zaraze koronavirusom.

Kurir.rs/N1/cdm.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track