OVI SNIMCI SU DOKAZ DA SE KORONA ŠIRILA U VUHANU I U AVGUSTU: Jedan pogled na bolnice nam otkriva nove detalje
Foto: Google Maps

povećan i broj pretraga

OVI SNIMCI SU DOKAZ DA SE KORONA ŠIRILA U VUHANU I U AVGUSTU: Jedan pogled na bolnice nam otkriva nove detalje

Planeta -

Prema satelitskim snimcima bolničkih parkinga u Vuhanu, kao i trendovima pretraživanja na internetu, koronavirus u Kini možda je počeo da se širi već u avgustu prošle godine, stoji u novoj studiji Medicinske škole u Harvardu.

Istraživanje, koje za sada nije prošlo zvaničnu proveru, ustanovilo je da je na parkinzima pet bolnica u Vuhanu u kasno leto i jesen 2019. bilo znatno više automobila nego prošle godine. Dodatno, na kineskom pretraživaču Baidu u tom razdoblju uočen povećan broj pretraga ključnih reči povezanih sa zaraznim bolestima.

Naučnici su koristeći se snimcima iz oktobra 2018. izbrojali 171 automobil na parkingu jedne od najvećih bolnica u Vuhanu - bolnici Tianjou. Godinu dana kasnije, na istom mestu je bilo 285 vozila, što je povećanje od 67 odsto, s tim da je u nekim drugim bolnicama bilo povećanja i do 90 odsto.

"U pojedinim bolnicama u jesen i u zimu 2019. zabeleženi su dani visokog relativnog volumena popunjenosti na parkinzima. Međutim, između septembra i oktobra 2019. pet od šest bolnica imalo je najveći relativni dnevni obim analiziranih serija, što se poklapa s povišenim nivoom pretraga na Baidu za termine 'proliv' i 'kašalj' ", napisali su naučnici u studiji.

Upotreba "potvrđenih protoka podataka" za nadzor pojave i širenja respiratornih bolesti nije novost, a tom se tehnikom koriste i obaveštajne agencije.

"Ideja je da se popunjenost bolničkih parkinga ili protok pacijenata mogu koristiti kao relativni pokazatelji za nešto što se događa u populaciji", rekao je Džon Braunstajn iz Bostonske dečje bolnice.

"Pre nekoliko godina objavili smo rad o tome kako se tokom sezone gripa pune parkinzi i povećava protok pacijenata u bolnicama Južne Amerike. Mogli biste da predvidite sezonu gripa samo gledajući popunjenost", dodao je.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track