POSLE 34 GODINE OTKRIVENO KO JE UBIO ŠVEDSKOG PREMIJERA Sumnjalo se i na jugoslovensku službu, a sada se saznala istina
Foto: Profimedia

zatvorena istraga

POSLE 34 GODINE OTKRIVENO KO JE UBIO ŠVEDSKOG PREMIJERA Sumnjalo se i na jugoslovensku službu, a sada se saznala istina

Planeta -

Švedsko tužilaštvo saopštilo je da je premijera Ulofa Palmea 1986. godine ubio Stig Engstrom, koji je u međuvremenu počinio samoubistvo, zbog čega se višedecenijska istraga zatvara.

"Ubica Ulofa Palmea je Stig Engstrom. Pošto je mrtav, ne mogu da podignem optužnicu protiv njega i odlučio sam da zatvorim istragu“, rekao je tužilac Krister Peterson. Engstrom se ubio 2000. godine.

Palme je upucan s leđa dok je išao kući iz bioskopa sa suprugom Lisbet u Stokholmu.

Za ubistvo Ulofa Palmea bilo je do sada više osumnjičenih.

Jedan od njih je Krister Peterson, koga je identifikovala Palmeova supruga Lisbet. On je optužen i osuđen 1988. godine, ali je oslobođen na Apelacionom sudu. Vrhovni sud Švedske odbio je peticiju za novo suđenju Petersonu. Peterson je preminuo 2004. godine.

Zbog ubistva je hapšen i švedski ekstremni levičar Viktor Gunarson, ali je ubrzo oslobođen.

Nemački Fokus objavio je 2011. da ubistvo Ulofa Palmea ima veze sa tadašnjom jugoslovenskom tajnom službom.

Južnoafrički pukovnik policije u penziji Judžin de Kok predao je 1996. godine švedskoj policiji tragove koji ukazuju da je Palme ubijen jer se snažno protivio politici aparthejda u toj zemlji.

Razni švedski novinari i publicisti dovodili su Palmeovo ubistvo u vezu sa prodajom oružja Indiji, čileanskim desnim ekstremistima koje finansira CIA zbog davanja azila levičarima iz te zemlje, zaverom u švedskoj ekstremnoj desnici, kurdskim političkim organizacijama...

Švedski novinar Tomas Peterson pre dve godine objavio je da je Palmea ubio „Skandija men“, odnosno Stig Engstrom. Njegove navode preneli su brojni švedski najtiražniji listovi, kao što su Ekspresen i Alfonbladet.

Njegova teorija bila je da je Engstrom ubio Palmea dok je bio na poslu u osiguravajućoj kući „Skandija“ u kojoj je radio, a čije sedište je blizu mesta ubistva.

On je objasnio da je Engstrom bio zagriženi protivnik Palmeove politike i da je iskoristio priliku da ubije premijera u blizini svoje firme.

foto: Profimedia

Engstrom je bio saslušavan kao svedok koji se prvi pojavio na mestu ubistva, a kratko je bio pod prismotrom policije i kao osumnjičeni, ali su te sumnje brzo odbačene.

Engstrom se čak pojavljivao u medijima, pričajući kako je hteo da pomogne ranjenom Palmeu, te obrazlažući da su svedoci koji su davali opis ubice sličan njemu, zapravo pogrešno shvatili to što je prišao da pomogne premijeru.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track