IRAN POPRAVIO SVOJ JEDNINI NOSAČ AVIONA: Sada namerava da ga uništi kako bi poslao jaku poruku SAD! (VIDEO)
Foto: Screenshot YT

lažni brod

IRAN POPRAVIO SVOJ JEDNINI NOSAČ AVIONA: Sada namerava da ga uništi kako bi poslao jaku poruku SAD! (VIDEO)

Planeta -

Nove satelitske fotografije pokazuju da je nosač aviona Ersac, koji su iranske snage izgradile za vežbu gađanja, još jednom spreman da primi udarce.

Popravka štete iz 2015. godine počela je u januaru, ali izgleda da je maketa potpuno obnovljena.

Snimljene od strane svemirske kompanije Makar Technologies, satelitske fotografije su u utorak dostavljene Associated Pressu i pokazuju kako izgleda nosač aviona klase Nimic u luci Bandar Abas u Iranu.

“Brod” je, međutim, samo lažni i znatno manji od pravog američkog super plovila. Na primer, američki brod Dvajt D. Ajzenhauer, brod klase Nimic, trenutno raspoređen kraj iranske južne obale u Arapskom moru, dugačak je 332 metra s 76-metarskim snopom. Lažni nosač, međutim, dugačak je samo 198 metara i širok 48 metara.

Na obojenoj pilotskoj palubi je 16 borbenih aviona koji upotpunjuju iluziju, mada je položaj komandnog ostrva pomalo čudan.

U januaru je objavljeno da se lažni nosač postavlja za veće vežbe gađanja. Sagrađen je 2014. godine, a Teheran je u to vreme tvrdio da je to filmski rekvizit za film o rušenju Iran Air Flight 655, putničkog aviona koji je 1988. godine oborio USS Vinsene u Persijskom zalivu, a u kojem je poginulo 290 ljudi.

Iako će se na novoj vežbi verovatno naći neki od 112 novih brodskih raketno-naoružanih brzih brodova, koje je Islamska revolucionarna garda nedavno otkrila u blizini, svaka takva demonstracija bila bi samo poruka o raketnim sposobnostima Islamske Republike.

U aprilu, komandant mornarice IRGC-a kontraadmiral Ali Tangsiri pohvalio se sa protivbrodskom raketom Zolfaghar, snažnim oružjem s dometom od 434 milje, kao i drugim oružjem poput raketa Noor i Hormoz 2.

Kurir.rs/Logicno.com Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track