ZAPADNI MEDIJI MORALI DA PRIZNAJU Nova ruska podmorica menja pravila igre! SAD nema mnogo vremena da se prilagodi! VIDEO
Ilustracija, Foto: Youtube

opasno

ZAPADNI MEDIJI MORALI DA PRIZNAJU Nova ruska podmorica menja pravila igre! SAD nema mnogo vremena da se prilagodi! VIDEO

Planeta -

Glavna podmornica projekta 09851 „Habarovsk“ postaće glavna podmornica treće decenije 21. veka i uticati na promenu karaktera podvodnog rata.

Njeno glavno oružje biće dronovi „Posejdon“ sa nuklearnim bojevim glavama, a zapadne zemlje moraće da pronađu način da se suprotstave tom u suštini novom sistemu, smatra kolumnista američkog časopisa Forbs.

Kao što su ruski mediji već pisali, podmornica „Habarovsk“ će biti porinuta krajem ovog meseca. Generalno o plovilima tog projekta vrlo malo se zna, jer se informacija drži u tajnosti, a samo porinuće na Zapadu očekuje sa velikim zanimanjem, kako bi se stekla bar neka saznanja o izgledu podmornice.

Po pisanju Forbsa, stručnjaci na osnovu satelitskih snimaka proizvodne zajednice Sevmaš nastoje da isprate i najmanje pripreme za porinuće. Očekuje se da će podmornice Habarovsk po mnogo čemu biti slične onima iz strateškog projekta „Borej“, čija je jedna od karakteristika da su teško uočljive.

Kako se navodi, kada „Habarovsk“ stupi na borbeno dežurstvo podmornice ratne mornarice SAD i Velike Britanije postaraće se da novu rusku podmornicu stalno drže na oku. Ukazuje se da će biti potrebno vreme da se napravi presretač dronova „Posejdon“, koji su zahvaljujući brzini i kretanju na velikoj dubini nedodirljivi za savremena torpeda. Autor teksta pretpostavlja da bi ruske dronove-torpeda mogla da stignu američka vođena torpeda velikog dometa Mk-48 ADCAP ili britanska Spearfish, iako priznaje da je verovatnoća da se to dogodi mala.

Za razvoj sredstava za borbu protiv „Posejdona“ biće potrebno mnogo vremena i novca, a resursi će, po svoj prilici morati da budu preusmereni iz drugih pravaca, navodi se u tekstu.

Kurir.rs/Russia Beyond Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track