VOLIM VAS I BOG VAS VOLI, OSTAVITE SE ORUŽJA Nepoznati  detalji o Flojdu koga život nije mazio, ali nije gubio veru!
Foto: Printscreen/ Youtube

dramatično

VOLIM VAS I BOG VAS VOLI, OSTAVITE SE ORUŽJA Nepoznati detalji o Flojdu koga život nije mazio, ali nije gubio veru!

Planeta -

Pre nego što je snimak poslednjeg trenutka, Džordža Flojda pretvorio u globalni poklič za pravdu, on je pre više godina kameru uperio prema sebi.

"Želim da se svima vama brzinski izvinem", može se čuti od Flojda u jednom videu koji je bio namenjen mladima iz četvrti u kojoj je odrastao i živeo, mladići koji su se ugledali u njega. "Imam svoju mane, nikad nisam donosio najbolje odluke, a nisam ništa bolji od drugih", rekao je. "Ali, ljudi, ove pucnjave, nije me briga iz koje ste četvrti, gde ste u životu. Volim vas i Bog vas voli. Bacite oružje."

Flojdova je reč tada nosila određenu težinu jer je živeo težak život. Njegov tadašnji ugled nije bio na današnjem nivou kada se njegovo ime uzvikuje širom sveta i kada zbog pogibije traži reforma policije u američkoj državi. Premda ga danas slavi kao heroja malog čoveka, Flojd je tokom svojih 46 godina života doživeo i preživeo sve i svašta. Nekadašnja sportska zvijezda koja je sanjala o profesionalnoj karijeri, Floid je tokom života mijenjao puno poslova, a neko se vrijeme dokazao i zatvorio.

"Napravio je nekoliko grešaka koje su koštale nekoliko godina", rekao je za AP Roni Lilard, reper i prijatelj koji nastupa pod umetničkim imenom Rekonsil. "Kada ste se rešili tih problema, mislim da je Gospod dotaknuo njegovo srce."

Flojd rođen je u američkoj saveznoj državi Severnoj Karolini, ali je njegova majka preselila u grad Hjuston u saveznu državu Teksas kada je imao dve godine kako bi mogla da nađe posao. Skućili su se kao stambenom kompleksu kuni Homs koji je tada činili petstotinjak prizemnih zgrada. Lokalno stanovništvo ga je od milinezvalo "Cigle".

Nekad centar crne zajednice, "Cigle" su tokom poslednjih nekoliko godina gentrifikovane. Univerzitet Južni Teksas, koje u najvećem stepenu pohađaju crnke, smešteno je prekoputa "Cigli", dugo se smatralo odskočnim daskom za sve koji žele uspeti. Mnogi se stanovnici "Cigli" potpuno muku muče sa egzistencijom, pre svega zbog niskih primanja i visokog nivoa nezaposlenosti.

Jura Hol, koji je živeo odmah do Flojda, rekao je da su druga deca s visine gledala na one koji su živeli u državnim stanovima. Flojd i drugari su odgovorili pesmom osebi: "Ne želim odrastati, a ja sam dete iz Kani Homsa. Oni imaju toliko pacova i buba švaba sa kojima se mogu igrati."

Larsenia Flojd polagala je veliku nadu u svom sina, koji je kao učenik drugog razreda osnovne škole rekao da sanja da će postati sudac Vrhovnog suda američkih država. "Mislila je da bi mogao biti taj koji će porodicu izvući iz nemaštine i teškoća", rekao je Trevis Kains, dugogodišnji prijatelj Flojdovih.

Flojd je bio zvezda ragbija u srednjoj školi Džej Jejtsa, a nije bio tipični atleta. Njegovi saigrači su ga zvali "Veliki prijatelj" jer se nikada nije pravio da se s nekim želim potući. Flojd je tokom srednje škole igrao i košarku i primio poziv da fakultetsku košarku zaigra za Državni fakultet Južne Floride. Uprkos tome što je ta škola od udaljena 17 sati vožnje, svi su ga podticali da ode tamo da studira. "Ja sam njegova majka i stručno osoblje njegove škole hteli su da napusti 'Cigle' da napravi nešto, da postane neko", rekao je trener košarkaška Državnog fakulteta Južne Floride Džordž Voker.

Flojd ih je poslušao sa još nekoliko košarkaša iz Houstona, ali ipak je otišao na Floridu. Svojim prijateljima i drugim studentima neprestano je priča o Hjustonu i četvrtom Trećem odeljenju u kome se nalazi „Cigle“. "Govorio nam je kako je život težak, ali da sve zajedno voli tamo da živti. Rekao nam je da ljudi tamo znaju da se zabavljaju, ali i da znaju šta je ljubav", rekao je Robert Koldvel, Flojdov prijatelj. Nakon dve godine na Floridi i jednoj na univerzitetu Tekas A&M, Flojd se vratio u stan u kome je živela njegova majka koja je započela sa radom u građevinarstvu i preduzećima za bezbednost.

Flojdova majka, četvrta poznata i kao gđa. Sisi, davala je sinovljevim prijateljima krov nad glavom. Jednom od njih, Kalu Vejnu, dečaku kome je majka zbog droge u zatvoru, Flojd je dve i po godine bio poput starijeg brata. "Krali smo svoje dresove, oblačili ih i trčali po ulicama u njima".

"Big Flojd", kako su ga zvali drugi stanari "Cigli", tada je imao probleme sa zakonom. U periodu od 1997. do 2005. godine uhapšen je više puta zbog krađe i droge i zbog tih zločina završio i u zatvoru. Flojd je u oktobru 2007. godine uhapšen i optužen za oružanu pljačku. Na suđenju 2009. godine izjavilo se da je krivim i osuđen je na pet godina zatvora. U trenutku kada je dpbio uslovno puštanje iz zatvora, u januaru 2013. godine, imao je skoro 40 godina. "Kući se vratio bistre glave", rekao je Kains.

Floid je izlasku iz zatvora postao jedan od vidljivih aktivista u "Ciglama". Pomagao je apstonentima od droge, i starijima nosio namirnice iz samoposluge, igrao u košarkaškim turnirima, organizovao je roštiljade i propovedao reč Božju svima koji su hteli čuti. Sveštenici tvrde da je bio rado viđen. "Bio je gospodin i diplomata, a uvek nije preuveličavanje", rekao je pastor Kristofer Džonson. Tifani Kofild, učiteljica jedne škole u ​​"Ciglama", Flojdu se često obraćala za pomoć jer nije uspelo da animira neke učenike koji su imali probleme sa zakonom. Flojdovo je ime tada imalo takvu težinu da bi čak i u razgovoru na ulici moglo da znači puno.

Flojd je 2014. godine započeo razmišljanje o napuštanju "Cigli". Imao je, naime, petero dece iz nekoliko propalih veza i od njega se očekivalo da pomogne u njihovom izdržavanju. Uprkos tome što je uživao veliki ugledu u četvrti, život u "Ciglama" za Flojada nije bio bajan i često je znao završiti u lisicama. "Uvek je prema policajcima nastupao sa poštovanjem, a na pitanja su odgovaro pomirljivim tonom", rekla je Kofild.

Flojd se preko crkvenih veza upeo da zaposli u Mineapolisu. Kada je stigao u Mineapolis, zaposlio se kao izbacivač u najvećem gradskom prihvatilištu za beskućnike koje vode humanitarnu organizaciju Vojska spasa. Brajan Molohon iz Vojske rekao je da je Flojd kolegice poslao pratio kući kako bi sigurno stigle. "Bio je velik momak mekog srca", rekao je Molohon.

Nakon nešto više od godinu dana, Floid se zaposlio kao izbacivač u noćnom klubu Conga Latin Bistro.

Floid je svo vremee održavao vezu s Hjustonom i često je posećivao "Cigle". Kući u "Cigle" se iz Mineapolisa vratio i kako bi sahranio svoju majku. Kada je pandemija Covida-19 uzrokovala privremeno zatvaranje kluba Conga Latin Bistro, Flojd je ostao bez posla. Kains je rekao da mu je Flojd pre nekoliko rekao da će se u Hjustonu vratiti tokom leta.

To je bio njihov poslednji razgovor.

Flojd je s još dve osobe 25. marta ušao u samoposlugu i pokušao kupiti cigarete s novčanicom od 20 američkih dolara. Vlasnik trgovine optužio je Flojda da je platio lažnom novčanicom i onda pozvao policiju. Posle nešto manje od sat vremena, Flojd je bio mrtav.

Oni koji su ga poznavali sada traže smisao u njegovom stradanju. "Verujem da je izabran. Ovo se samo može dogoditi zbog onog što je na bio i zbog ljubavi koje je davao drugim ljudima koji su drugi dali njemu. Mala je to uteha", rekao je Kofild.

Kurir.rs/Jutarnji Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track