RUSIJA PODRŽALA ODLUKU DONALDA TRAMPA: Ovo doprinosi jačanju bezbednosti u Evropi!
Foto: EPA-EFE/Oliver Contreras / POOL

povlačenje vojnika

RUSIJA PODRŽALA ODLUKU DONALDA TRAMPA: Ovo doprinosi jačanju bezbednosti u Evropi!

Planeta -

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je pozdravilo izveštaje o planu predsednika SAD Donalda Trampa da povuče više od četvrtine američkih vojnika iz Nemačke.

Rusko ministarstvo je navelo da bi to doprinelo jačanju bezbednosti u Evropi.

Prema navodima medija, Tramp je odobrio da se broj američkih vojnika stacioniranih u Nemačkoj smanji sa 34.500 na ne više od 25.000.

Pozdravili bismo svaki korak Vašingtona ka smanjenju svog vojnog prisustva u Evropi. Takvi koraci bi bez sumnje doprineli smanjenju mogućnosti za sukob i ublažili vojne i političke napetosti u Evroatlntskom regionu", rekla je portparolka Ministarstva Marija Zaharova.

Ona je rekla da je veliko američko vojno prisustvo u Nemačkoj "ostatak Hladnog rata" i pozvala SAD da iz Nemačke povuku i svoje taktičko nuklearno oružje.

Nemačka vlada je u sredu potvrdila da SAD razmišljaju o smanjenju broja svojih vojnika u Nemačkoj, i naglasila da još nema odluke o tome.

Nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp Karenbauer je ove nedelje upozorila da bi smanjivanje trupa SAD više štetilo NATO-u, nego odbrani Nemačke.

Odnosi Rusije i Zapada su na najnižem nivou posle Hladnog rata zbog ruskog pripajanja Krima i borbi ruskih sepratista u Ukrajini, zbog navodnog mešanja Moskve u američke izbore 2016. i drugih pitanja.

Moskva smatra NATO snage blizu ruske granice glavnom pretnjom za svoju bezbednost.

Zaharova je upozorila Vašington da vojnika povučene iz Nemačke ne premesti u Poljsku, jer bi se time pogoršala situacija i podrili izgledi za dijalog Rusije i NATO.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track