UBIJANJE ISTORIJE: Od borbe protiv nasilja do rušenja spomenika širom sveta! Ovi su stradali zbog rasističke prošlosti!
Foto: AP / EPA

nakon ubistva flojda

UBIJANJE ISTORIJE: Od borbe protiv nasilja do rušenja spomenika širom sveta! Ovi su stradali zbog rasističke prošlosti!

Planeta -

Istorija je učiteljica života, kaže latinska poslovica, ali izgleda da smo malo toga naučili iz nasilja koje čovek prema čoveku ponavlja kroz vekove. Tako su se protesti koji su izvorno krenuli protiv nasilja, policijskog ali i svakog drugog, pretvorili u nasilje nad istorijom.

Demonstracije protiv brutalnog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda prilikom hapšenja, i pokret BLM (Black Lives Matter) veoma brzo su se prelile na ostatak sveta kao globalna borba protiv rasizma, društvenih podela, policijske brutalnosti i nepravde.

Kao i na većini masovnih protesta, neredi su bili neizbežni, sukobi sa policijom takođe, a od društvene imovine uglavnom su stradali butici, i to oni sa skupljom robom.

foto: AP / Evan Frost / Minnesota Public Radio

Međutim, novi talas gneva se sa policije ustremio na spomenike. Tako su kipovi, statue, biste i drugi spomenici važnim ljudima i dešavanjima u istoriji, uglavnom kolonijalnoj u najmoćnijim zemljama Zapada, bacani na zemlju, u reke, rušeni, šutirani i skrnavljeni.

Glavno pitanje je međutim, ako izbrišemo istoriju, kako ćemo pamtiti?

Ovih tridesetak spomenika su samo neki od njih, širom sveta, od Amerike, Afrike, Australije do Evrope:

Minesota, SAD

foto: AP / Leila Navidi / Star Tribune

Spomenik Kristoferu Kolumbu oboren je i potpuno uništen u naletu demonstranata u Minesoti.

foto: AP / Leila Navidi / Star Tribune

Iako su protesti izvirno nastali kao borba protiv nasilja, slike demonstranata kako šutiraju spomenik šalju potpuno drugačiju poruku.

foto: AP / Evan Frost / Minnesota Public Radio

Brisel, Belgija

foto: AP / Virginia Mayo
foto: EPA / Stephanie Lecocq

Bista belgijskog kralja Leopolda II unišrtena je crvenom bojom i grafitima tokom protesta, a kralj je označen kao "mrlja" belgijskog naroda.

foto: AP /Francisco Seco

Spomenik na kojem je ovaj belgijski krlja na konju takođe je bio meta demonstranata pokreta BLM.

foto: AP /Francisco Seco

Slično je prošla i bista nekadašnjeg belgijskog kralja Bodina u Briselu koja je uništena crvenom bojom.

Bristol, Velika Britanija

foto: AP / Renee Bailey/ PA

Nakon što je najpre uništena grafitima i porušena, statua Edvarda Kolstona završila je u vodi bačena sa doka luke u Bristolu.

foto: AP / Bristol City Council

Roterdam, Holandija

foto: EPA / ROBINUTRECHT

Spomenik holandskom admiralu Pietu Heinu isrskan je crvenom bojom, nalik krvi a na postamentu je napisano "ubica" tokom protesta 12. juna.

foto: EPA / ROBINUTRECHT

London, Velika Britanija

foto: AP / Frank Augstein

Spomenik Vinsotnu Čerčilu, nekadašnjem britanskom premijeru oskrnavljen je grafitima, njegovo ime je precrtano crnom bojom a ispod njega je napisano "rasista".

foto: AP / Alberto Pezzali

Preko postamenta spomenika Abrahamu Linkolnu ispisano je "rasizam", a demonstranti BLM su iskoristili priliku da se popnu na njega tokom protesta na Parlament Skveru.

foto: EPA / Facundo Arrizabalaga

Spomenik Tomasu Gaju ispred bolnice u Londonu morao je da bude postavljen u džinovsku drvenu kutiju kako bi bio sačuvan tokom najavljenih protesta.

Vilks-Beri, Pensilvanija, SAD

foto: AP / Sean McKeag /The Citizens' Voice

Pord nogu figure Kristofera Kolumba, ugraviranog na zidu u gradu Vilks-Beri u američkoj državi Pensilvaniji, stoji poruka da je čuveni moreplovac "rasista, silovatelj, ubica i kolonizator".

Nju Orleans

Demonstranti u Nju Orleansu srušili su tokom noći 13.n a14. jun bistu nekadašnjeg robovlasnika Džona Mekdonoa, koji je deo svog imetka ostavio gradskim školama, a ostatke statue bacili u reku Misisipi.

Policija je u saopštenju navela da su demonstranti na trgu Dankan preko puta gradske većinice vukli bistu po ulici, stavili je u kamion i odveli do Misisipija i bacili u reku.

Boston, SAD

foto: AP / Steven Senne

Kristofer Kolumbo je u Bostonu ostao bez glave.

Oksford, Velika Britanija

foto: EPA / Andy Rain

Sesil Rouds, koji je bio odnivač države na jugu Afrike - Rodezije koja je po njemu dobila ime.

foto: EPA / Andy Rain

Rouds je bio i rudarski magnat zbog čega demonstranti BLM pokreta traže uklanjanje njegove statue sa fasade koledža u Oksfordu.

Portsmut, Virdžinija, SAD

foto: AP / Kristen Zeis/The Virginian-Pilot

Nakon što je rulja pobesnela odbijanjem gradskih vlasti da uklone spomenik Konfederaciji, demonstranti su najpre obezglavili četiri statue a potom ih srušili i kompletno uništili. Spomenik je dodatno unakažen i grafitima.

Dekejtur, Džordžija, SAD

foto: EPA/ERIK S. LESSER

Obelisk posvećen Konfederaciji (kojoj je pripadala i Džordžija) nalazi se na Dekejtur skveru i takođe je meta demonstranata koji traže jegovo uklanjanje ali i ostalih memorijalnihobeležja nekadašnjeg "Juga".

Ričmond, Virdžinija, SAD

foto: AP / Mark Gormus / Richmond Times-Dispatch

Spomenik generalu Konfederacije Robertu Liju takođe je oskrnavljen, a policija Ričmonda je uhapsila nekoliko izgrednika na licu mesta.

foto: AP / @thicketoftrash

Spomenik predsedniku Konfederacije Džefersonu Dejvisu potpuno je srušen tokom demonstracija u Ričćmondu.

foto: AP / Alexa Welch Edlund / Richmond Times Dispatch

Na zemlji je završio i spomenik generalu Konfederacije Vilijamsu Karteru u Monro parku u Ričmondu.

Majami, SAD

foto: AP / Lynne Sladky

U Bajfort parku u Majamiju uništen je spomenik Huanu Ponsu de Leonu, konkistadoru i istraživaču.

foto: AP / Lynne Sladky

Isto je prošao i spomenik Kristoferu Kolumbu u Majamiju na čijem je postamentu isposano ime ubijenog Džordža Flojda ali i iscrtan srp i čekić.

Dalas, SAD

foto: AP / Tony Gutierrez

Obelisk visok 20 metara i nekoliko spomenika vremenu Konfederacije pokriveni su crnim najlonom, postavljene su barikade a oko njih je postavljena ograda. Spomenici se nalaze na ulazu u gradsku većnicu a na vrhu obeliska nalazi se spomenik vojniku Konfederacije.

Frankfort, Kentaki, SAD

foto: AP / Ryan C. Hermens/ Lexington Herald-Leader

Spomenik Džefersonu Dejvisu, američkom političaru, vojskovođi i jedinom predsedniku Konfederacije u vreme Američkog građanskog rata, u Frankfortu je ostao bez table, a potom komplento uklonjen iz hola Skupštine.

Albukerki, SAD

foto: AP / Susan Montoya Bryan

Don Huan de Onate je bio španski konkvistador i istraživač. Njegova bronzana statua se nalazi ispred muzeja u Albukerkiju i deo je kompozicije u kojoj su takođe i statua sveštenika, vojnika i žena kolonijalne Virdžinije. Demonstranti BLM traže uklanjanje i ove statue zajedno sa svim ostalim "južnjačkim spomenicima".

Atlanta, Džordžija, SAD

foto: EPA/ ERIK S. LESSER

Zbog skrnavljenja spomenika nekadašnjem guverneru Džordžije Džonu Braunu Gordonu, uhapšena je jedna žena ispred Skušptine u Atlanti.

Medison, Viskonsin, SAD

foto: AP / Amber Arnold / Wisconsin State Journal

Statua zvana Napred (Forward) koja se nalazi ispred skupštine Viskonsina u Medisonu, potpuno je vandalizovana a prepoznatljiv je potpis BLM pokreta.

Filadelfija, Pensilvanija, SAD

foto: AP / Amber Arnold / Wisconsin State Journal

Na meti demonstranata BLM našao se i spomenik nekadašnjem gradonačelniku Filadelfije Franku Ricu.

Njujork, SAD

foto: AP / Frank Franklin II

Među spomenicima koji su na meti demonstranata nalazi se i "njujorški Kolumbo".

foto: AP / Frank Franklin II

Spomenik se nalazi na Kolumbo skveru pa je nejasno da li će i ime trga biti promenjeno ukoliko se ispostavi da je spomenik Kristoferu Kolumbu "višak" u američkoj istoriji.

Pretorija, Južnoafrička Republika

foto: AP /Phill Magakoe

Spomenik Polu Krugeru, predsedniku Južnoafričke Republike između 1883. i 1900. godine uništen je crvenom bojom a na postamentu je napisano "ubica".

foto: AP / Michael Sheehan

U Port Elizabetu u Južnoafričkoj Republici, spomenik britanskoj kraljici Viktoriji ispred gradske biblioteke isprskan je zelenom bojom.

London, Velika Britanija

foto: AP / Renee Bailey/ PA

Statua Roberta Miligana, trgovca robovima, prekrivena je tkaninom a preko nje se nalazi transparent pokreta BLM (Black Lives Matter).

Sidnej, Australija

foto: EPA/ Joel Carrett

Zbog ispisivanja grafita na statui engleskog moreplovca i istraživača Džejmsa Kuka u Sidneju, uhapšene su dve žene u kasnim dvadesetim godinama.

foto: EPA/ Joel Carrett

Učesnici protesta protiv rasizma i u Australiji zahtevaju da se preispita uloga pojedinaca najzaslužnijih za izgradnju evropske imperije i da se uklone njihove statue.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track