BLIŽI SE GRAĐANSKI RAT I SMRT POLITIČKOG SISTEMA U SAD: Dobro poznati neprijatelj Amerike koristi nemire ZA SVOJ CILJ!
Foto: Profimedia

nova taktika

BLIŽI SE GRAĐANSKI RAT I SMRT POLITIČKOG SISTEMA U SAD: Dobro poznati neprijatelj Amerike koristi nemire ZA SVOJ CILJ!

Planeta -

Teroristička grupa Al Kaida aktivno pokušava da iskoristi trenutni haos koji je zavladao u Sjedinjenim Američkim Državama usled antirasističkih protesta koji su zahvatili tu zemlju, ali i svet nakon smrti Afroamerikanca Džordža Flojda usled brutalnog hapšenja.

Al Kaida pokušava da dopre i do muslimana i do ne-muslimana kako bi se predstavila kao “šampion potlačenih”.

U poslednjem izdanju onlajn magazina džihadističke grupe “Van Umah” (Jedna zajednica) iskorišćene su ikonska fotografija poslednjih trenutaka Džordža Flojda i slika čuvenog grafiti umetnika Benksija kako bi izneli svoju poruku, doduše neželjene podrške demonstrantima u SAD, piše BBC.

Izdanje – inače na engleskom jeziku – vidno cilja na domaću američku publiku, predviđa skoru smrt SAD i njenog političkog sistema kao i ekonomskog i društvenog.

“Naoružani protesti besne širom Amerike i građanski rat deluju kao da je na horizontu”, piše u tekstu koji prenosi BBC.

Jedna od poruka glasi: “Čak vam ni demokrate ne mogu pomoći, ali mi možemo”.

Mina al Lami iz BBC Monitoringa kaže da postoji razlika u pristupu između Al Kaide i njenog glavnog rivala, Islamske države (ISIS). Dok ISIS prosto likuje nad nevoljama u SAD i predviđa širenje nemira na druge zemlje, Al Kaida je daleko suptilnija i pokušava da dopre do Amerikanaca, kako bi ih preobratila

BBC ukazuje da je članak očigledno pisao neko ko ima dobro znanje o tome šta se dešava u SAD.

Al Kaidu je ISIS poslednjih godina bacio u senku, ali dr Širaz Maher, direktor Međunarodnog centra za istraživanje radikalizacije na Kraljevskog koledžu London, veruje da grupa proaktivno pokušava da pokaže da je i dalje relevantna na svetskoj sceni.

- Protesti “Crni životi su važni” su trenutno veliki događaj… koji ima kaskadni efekat širom globusa i van medijske i političke sfere, u kulturnoj i umetničkoj oblasti. Stoga Al Kaida gleda da se ubaci u taj prostor i pokušava da kaže: “Pogledajte, tu smo” – ističe Maher.

BBC navodi da je ironično što se grupa sa najopresivnijim i najkrvavijim ideologijama na Bliskom istoku sada predstavlja besnim Amerikancima kao prvak razloga njihovog bunta – policijske brutalnosti i sistemskog rasizma.

Al Kaida, koja je za vreme Osame bin Ladena u septembru 2001. sprovela najgore terorističke napade u istoriji SAD, nametnula je tako netolerantna pravila dok je držala iračku provinciju Faludža da su sekli prste ljudima kad bi ih uhvatili da puše cigarete.

Od tada su se pojavili njihovi nasilni izdanci širom sveta, uključujući ISIS.

Ipak, uprkos povremenim, izolovanim napadima, obe grupe do sada nisu uspevale da izgrade značajnu podršku među američkom populacijom, što je značajan kontrast u odnosu na Evropu, u čijim je gradovima nastalo niz grupa džihadističkih simpatizera od devedesetih naovamo.

Mesecima su zapadni obaveštajci upozoravali da Al Kaida nije nestala već da jednostavno čeka pravu priliku. Ove godine su i Al Kaida i ISIS likovali nad zdravstvenom krizom vezanom za pandemiju korona virusa koji je najgore pogodio SAD i Veliku Britaniju, navodeći da je to odmazda za njihove akcije na Bliskom istoku. Ipak, u Iranu je trenutno zaraženo preko 175.000 ljudi a Egipat prijavljuje oko 2.000 novih slučajeva infekcije dnevno.

Danas ova odmetnička džihadistička grupa pokušava da stvori zajednički cilj sa onima koji u SAD demonstriraju zbog policijske brutalnosti i rasne diskriminacije, ali tako što ih podstiče na nasilje.

Ako se njihova intervencija uopšte primeti, sigurno neće biti dobrodošla kod demonstranata, ističe BBC. Al Kaida je teroristička organizacija koja je ubila najmanje 3.000 Amerikanaca u napadu 11. septembra 2001. i koja se zavetovala da će joj oni i dalje ostati na meti.

Koliko bi stoga ova vest trebala da zabrine bezbednosne zvaničnike? Dr Maher, koji već 20 godina proučava Al Kaidu i njenu ideologiju, veruje da je ovde reč o iskorišćavanju prilike.

- Priroda ove vrste propaganda je da ona uvek pokušava da negde zabaci svoju mrežu. Samo im treba udica u jednoj osobi da kažu: “Pogledajte koliko je naša kampanja bila uspešna”. To je velika poteškoća s kojom se zapadne obaveštajne službe i snage bezbednosti suočavaju kad pokušavaju da umanje ovu vrstu pretnje – zaključio je Maher.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track