LUKAŠENKU OPASNOST PRETI IZ RUSIJE! Zakuvava se, ključni mesec je AVGUST! Evo u koga UPIRE PRST predsednik Belorusije!
Foto: Foto: EPA/Vasily Fedosenko

LUKAŠENKU OPASNOST PRETI IZ RUSIJE! Zakuvava se, ključni mesec je AVGUST! Evo u koga UPIRE PRST predsednik Belorusije!

Planeta -

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, koji u avgustu šesti put učestvovuje na izborima, požalio se da radikalnu opoziciju u predsedničkoj kampanji podržavaju oligarsi iz Rusije. Ranije su opoziciju podržavale moćne zapadne zemlje.

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov tvrdi da mu nije poznato da se ruski biznismeni mešaju u predsedničku kampanju u Belorusiji. Ranije je predsednik Putin govorio o razlici između ruskih oligarha devedesetih godina i današnjih "kapetana biznisa", rekavši da su oligarsi od 1990. do 2000. godine direktno uticali na donošenje državnih odluka. To sada ne čine rukovodioci ruskih kompanija.

Bivši predsednik Vrhovnog sovjeta Rusije, a sada šef katedre svetske ekonomike na Ruskom ekonomskom univerzitetu "Plehanova" Ruslan Hasbulatov ukazuje, međutim, da oligarsi u celom svetu koriste ekonomski status da bi uticali na politiku:

- U Rusiji je socijalno raslojavanje veliko. Na jednoj strani je mali broj super bogatih oligarha, a oko 90 posto stanovništva je sirotinja. Srednja klasa u Rusiji je mali. Za vreme Putina su se pojavili novi oligarsi sa kojima se on sreće i donosi rešenja koja idu njima u korist - tvrdi profesor Hasbulatov.

Na koje oligarhe misli Lukašenko nije rekao, tek on danima vodi polemiku sa rukovodstvom "Gasproma" od kog traži da smanji cenu gasa do nivoa po kom se prodaje u zapadnoj Evropi.

Predsednik "Gasproma" Aleksej Miler odgovara da kompanija neće pregovarati oko prodaje "plavog goriva" Belorusiji za 2021. godinu sve dok Minsk ne vrati dug koji navodno iznosi 165 miliona i 570 hiljada dolara. Iz Minska, međutim, tvrde da nisu ništa dužni "Gaspromu".

Lukašenko je već kazao Putinu da 127 dolara za hiljadu kubika gasa više niko ne plaća u Evropi pa zašto bi činio bratski narod i tražio je korekciju cene, ali je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da Moskva ne namerava da revidira ugovore o prodaji gasa Belorusiji i Jermeniji. Kada su potpisivani dogovori cena je za Belorusiju bila 127 dolara za hiljadu kubika, a za Jermeniju165 dolara. Sada se cena gasa spustila na 40 do 45 dolara za hiljadu kubika.

Minsk je počeo da kupuje naftu iz alternativnih dobavljača preko Litvanije i Ukrajine. Upravo je stigao 12. tanker ove godine sa 77.000 tona američke nafte, tako da je ukupan obim isporuk premašio milion tona crnog zlata.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track