VIŠE OD MILION DOLARA NA RAČUNU: Policajac koji je ubio Flojda bi mogao da dobije vrednu penziju, čak i ako bude osuđen
Foto: Profimedia

derek čovin

VIŠE OD MILION DOLARA NA RAČUNU: Policajac koji je ubio Flojda bi mogao da dobije vrednu penziju, čak i ako bude osuđen

Planeta -

Bivši policajac Mineapolisa Derek Čovin, koji je optužen za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda tokom brutalnog hapšenja 25. maja, mogao bi da dobije više od milion dolara vrednu penziju, čak i ako bude osuđen za ubistvo, piše CNN.

Čovin je na meti besa javnosti od prošlog meseca, kad se pojavio snimak na kojem on kleči Džordžu Flojdu na vratu skoro devet minuta, dok ga ovaj preklinje da prestane.

Brzo je otpušten iz svog odeljenja u kojem je radio od 2001, a usled protesta koji su zahvatili Sjedinjene Države i čitav globus, optužen je i za drugostepeno ubistvo. Još tri policajca umešana u incident takođe su otpuštena i prete im optužnice.

Ali, Šovin i dalje može da dobije penziju, koja je delimično zasnovana na uplatama poreskim obveznika. Iako niz američkih država zakonom omogućava oduzimanje penzija osuđenima za krivična dela vezana za njihov rad, to nije slučaj u Minesoti.

Iz Udruženja za penzionisanje javnih službenika Minesote potvrdili su za CNN da Čovin (44) može podneti zahtev za svoju penziju već u 50. godini. Za računanje isplata penzije koristi se niz faktora, a Čovin bi verovatno mogao da dobija 50.000 dolara godišnje ili više, ako isplata počne u njegovoj 55. godini života.

Tokom 30-godišnjeg perioda ta suma bi mogla dosegnuti 1,5 miliona dolara ili više, ne uključujući porast životnih troškova. Ta svota bi mogla biti još veća ako je tokom vremena sakupio značajnu količinu prekovremenog rada, preneo je CNN.

Kurir.rs/Blic

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track