TRAMP JE VENECUELU VIDEO KAO DEO AMERIKE Od invazije je odustao posle jednog telefonskog poziva! Nova knjiga otkriva sve
Foto: EPA/JIM LO SCALZO

bolton rešio da sve ispriča

TRAMP JE VENECUELU VIDEO KAO DEO AMERIKE Od invazije je odustao posle jednog telefonskog poziva! Nova knjiga otkriva sve

Planeta -

Nekadašnji savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost, Džon Bolton, u novoj knjizi je otkrio mnoge zanimljive detalje o aktuelnom američkom predsedniku, naglasivši da on "nije podoban za tu funkciju".

Kako navodi, Tramp je tvrdio da bi invazija na Venecuelu bila "kul", ali je odustao od te ideje zbog "propagande u sovjetskom stilu" koja je stizala iz Moskve.

Tramp je opisao i Venecuelu kao deo SAD, naveo je Vašington post, jedan od tri medija, pored Njujork tajmsa i Volstrit džurnala, koji je dobio da dozvolu da objavi delove Boltonovih memoara "Soba gde se sve događalo: Memoari iz Bele kuće".

Bolton je napisao da je Tramp rekao kako bi invazija Venecuele bila "gotivna", iako je vlada poručila da se protivi nasilnom svrgavanju socijalističkog predsednika Nikolasa Madura.

foto: AP / Ariana Cubillos

Bolton, koga je Tramp postavio na funkciju savetnika za nacionalnu bezbednost u aprilu 2018. godine, bio je veliki zagovarač smene vlasti u Iranu, ali i jedan o glavnih ljudi koji su gurali Madurov odlazak sa vlasti. U januaru 2019. godine, venecuelanski opozicionar Huan Gvaido se samoproglasio za predsednika, uz američku podršku. Međutim, Bolton u knjizi navodi da se predomislio već posle nekoliko dana rekavši da je Gvaido delovao slabo i detinjasto pored "jakog" Madura.

foto: EPA

Dalje se navodi da je Tramp odlučio da ne svrgne Madura posle telefonskog razgovora sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u maju 2019. godine.

Putin je uspeo da razuveri Trampa da je Gvaido dobar izbor uporedivši ga sa Hilari Klinton.

foto: EPA / Aleksey Nikolsky / Sputnik /Kremlin Pool

Gvaido je nekoliko puta pokušao da preuzme vlast, ali bezuspešno. Na kraju, Bolton je otpušten u septembru prošle godine kada je Tramp odbio da bombarduje Iran kao osvetu za obaranje američkog drona u Persijskom zalivu.

Boltonova knjiga "Soba gde se sve događalo: Memoari iz Bele kuće" treba da bude objavljena 23. juna, ali su se u javnosti već pojavili određeni delovi. SAD su tužile Boltona nakon što je Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće utvrdio da radna verzija knjige sadrži pasuse sa poverljivim informacijama o nacionalnoj bezbednosti.

Objavljivanje knjige bi, kako se navodi u tužbi, nanelo "nepopravljivu štetu" nacionalnoj bezbednosti SAD.

"Knjiga Džona Boltona... kompilacija je laži i izmišljenih priča, sve u cilju da budem prikazan u lošem svetlu. Mnoge smešne izjave koje mi pripisuje, nikada nisu postojale, čista fikcija. On samo pokušava da se osveti zato što sam ga otpustio, koliko je on bolestan!", poručio je američki predsednik na Tviteru.

Kurir.rs/RT/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track