IZDATO HITNO NAREĐENJE AVIJACIJI, MORNARICI I KOPNENIM JEDINICAMA! Indijska vojska spremna za mogući RAT SA KINOM!
Foto: EPA

tenzije se ne smiruju

IZDATO HITNO NAREĐENJE AVIJACIJI, MORNARICI I KOPNENIM JEDINICAMA! Indijska vojska spremna za mogući RAT SA KINOM!

Planeta -

Usred napetosti duž Linije stvarne kontrole, u ponedjeljak uveče između Indije i Kine u dolini Galvan na granici, izbili su neviđeni sukobi. Konfrontacija je dovela do stradalih na obe strane.

U sinoćnjem sastanku na visokom niou kojeg je vodio premijer Narendra Modi, oružane snage zemlje dobile su dodatnu zalihe za eventualna ratna delovanja. Upaljeno je i zeleno svetlo Indijskoj mornarici za raspoređivanje snaga u regiji Malaka, gde bi se ona mogla suprotstaviti kineskim ratnim brodovima. Malački tesnac je jedno od glavnih svetskih pomorskih ”uskih grla” i uz to glavna ruta za kineske brodove

Prema izvorima, trima službama: kopnenoj vojsci, mornarici i avijaciji, upućen je poziv za koordinaciju, kako bi se videlo šta su prioritetne potrebe. Slično tome, od avijacije, koja uključuje preko 100 lovaca, takođe se traži da se pomakne prema napred, na zadane lokacije.

Izvori su dodali kako su snage operativno spremne za intenzivne borbe, s tim da komandu za skladištenje municije omogućava ratovanje duže od dvadeset dana.

Do ovakvog razvoja događaja je došlo nakon brutalnog obračuna u dolini Galvana; u obračunu je ubijeno 20 indijskih vojnika, uključujući i jednog oficira, dok su u sredu vojni izvori rekli da su još četvorica u kritičnom stanju.

“Gubitak vojnika u Galvanu duboko je uznemirujući i bolan. Naši su vojnici pokazali uzornu hrabrost i spremnost u okviru svoje dužnosti i žrtvovali su svoje živote u najvišim tradicijama indijske vojske. Nacija nikada neće zaboraviti njihovu hrabrost i žrtvu. Moje srce saoseća sa porodicama poginulih boraca. Nacija stoji rame uz rame s njima u ovom teškom trenutku. Ponosni smo na hrabrost i srčanost hrabrih indijskih vojnika”, rekao je indijski ministar odbrane Rajnat Sing.

Stručnjaci za satelitske snimke tvrdili su da je Narodna oslobodilačka vojska podigla velike koncentracije trupa dublje duž reke Galvan.

“Satelitski snimci pokazuju barem jednu, ako ne i dve kombinovane brigade u dolini. Ona je nastajala od 14. juna, a od tada se broj povećava”.

Global Times je, citirajući naređenje tibetanske PLA-a, izvestio da je kineska vojska nedavno sprovela zajedničke vežbe sa ciljem uništenja ključnih neprijateljskih čvorišta u planinskom području. Na vežbi su bili prikazani “raketni sistemi dugog dometa, raketni sistemi zemlja-vazduh, specijalne operativne snage, vojne avio jedinice, inženjerske i protivhemijske-kemijske ratne jedinice”.

U međuvremenu, kao odgovor na sukobe na granici između Indije i Kine, američki Stejt Department rekao je: “Pomno pratimo situaciju između indijskih i kineskih snaga duž linije stvarne kontrole. Primećujemo da je indijska vojska objavila da je poginulo 20 vojnika, a njihovim porodicama izražavamo saučešće“.

Navodeći da su oba giganta koja posjeduju nuklearno naoružanje, spremna da smire napetosti, Sjedinjene Države pružile su podršku mirnom rešenju.

Pogranični odnosi između Indije i Kine više od mesec dana su u zategnutom stanju a sproveden je niz sastanaka na visokom nivou ne bi li se rešio problem. Međutim, za sada nije donesen nikakav zaključak.

Kurir.rs/Logično

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track