DVE VELIKE SILE PRED SUKOBOM ZBOG SPORNIH OSTRVA: Ako se uključi i Amerika, svetu preti nova opasnost (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

mnogo toga u igri

DVE VELIKE SILE PRED SUKOBOM ZBOG SPORNIH OSTRVA: Ako se uključi i Amerika, svetu preti nova opasnost (VIDEO)

Planeta -

Dok je pažnja javnosti usmerena na napetu granicu Kine sa Indijom na zapadu Himalaja, mala grupa ostrva udaljenih hiljadama kilometara u Istočnom kineskom moru predstavlja potencijalni uzrok sukoba između Kine i Japana.

I Tokio i Peking smatraju svojim ova nenaseljena ostvra, poznata kao Senkaku u Japanu i Diaoju u Kini. Međutim, Japan upravlja ostrvima od 1972. godine kada su Sjedinjene Američke Države vratile Japanu suverenitet nad Okinavom.

Napetost oko stenovitog lanca, udaljenog 1.900 kilometara jugozapadno od Tokija, raste godinama. Mnogi tvrde da se i stotinama godina unazad Japan i Kina nisu mogli dogovoriti kome pripadaju ostrva. Tako će i ostati s obzirom da nijedna zemlja ne namerava da se povuče u borbi za teritoriju koju i Tokio i Peking smatraju svojim nacionalnim nasleđem.

Pored sukoba između Kine i Japana, sporna ostrva mogla bi da utiču i na odnos Kine sa SAD s obzirom da je Amerika prema vojnom sporazumu dužna da brani Japan u slučaju napada na teritoriju ove zemlje.

Ono što je dovelo do razmišljanja o potencijalnim sukobima velikih svetskih sila su kineski brodovi koji su 67 dana uzastopno viđeni u vodama nedaleko od ostrva.

Kako javlja CNN, Američki Savet za međunarodne odnose (CFR) izvestio je da je Japan uspostavio nove vojne baze nedaleko od ostrva, a u toku je i jačanje japanskih snaga na tom području. Iz CFR-a ističu da su ova ostrva potencijalno nalazište nafte i prirodnog gasa, a smeštena su u blizini važnih brodskih ruta i okružena vodama bogatim ribom.

Stručnjaci, stoga, ističu da okidač za izbijanje sukoba između Kine i Japana može biti pristajanje nekog kineskog broda na ostrva, bio to ribarski brod, obalska straža ili vojni brod. Japanske vojne snage u tom slučaju bi udaljile brod, što bi Peking smatrao eskalacijom. Takva atmosfera mogla bi dovesti do vojnog odgovora Kine.

U vezi s pojačanim prisustvom Kineza u blizini ostrva kojima upravljaju Japanci, oglasio se i glavni sekretar japanske vlade Jošihide Suga.

"Ostrva Senkaku su pod našom kontrolom i neupitno su naša teritorija, i istorijski i prema međunarodnom pravu. Izuzetno je ozbiljno da se te aktivnosti nastave. Kinezima ćemo odgovoriti čvrsto i smireno", rekao je Suga.

Slične kritike nedavno su objavljene i u kineskom državnom časopisu Global tajms gde se govori kako japanski konzervativci remete oporavak kinesko-japanskih veza zbog ostrva Diaoju, uz napomenu da to može ozbiljno naštetiti odnosima Japana i Kine.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track