BRAĆA MILIJARDERI U CENTRU AFERE KOJA DRMA BRITANIJU: Malo se znalo o njima, a sada su isplivale sve mračne tajne
Foto: Profimedia

borba oko porodične imperije

BRAĆA MILIJARDERI U CENTRU AFERE KOJA DRMA BRITANIJU: Malo se znalo o njima, a sada su isplivale sve mračne tajne

Planeta -

Afera prisluškivanja ovih dana potresa Veliku Britaniju, i to tajnovitu porodicu milijardera.

U pitanju su nerazdvojna braća blizanci i pohlepni bratanci, a u sve su umešani katarski biznismeni, tajne kamere i bogatstvo od 7 milijardi funti.

85-godišnji Frederik i Dejvid Barkli, vlasnici britanskog Telegrafa, onlajn maloprodajnog servisa "The Very Group", kompanije za dostavu "Yodel" i, donedavno, londonskog hotela "Ric", dolaze iz siromašne porodice. Svoju imperiju su postepeno gradili, a pre 20 godina su zajedno kleknuli pred kraljicom Elizabetom II i dobili titule vitezova.

To je bila retka prilika da su tajnovita braća koja ekstremno drže do privatnosti uopšte viđena u javnosti. Zato je razumljiv šok Britanaca kada je su početkom godine afere i spletke porodice Barkli osvanule na naslovnicama tabloida, da bi koji mesec kasnije ldobile na sudu.

U fokusu je bio upravo jedan od najprestižnijih hotela na svetu, star više od jednog veka. Afera "Barkli vs Barkli" isplivala je u javnost kada je Frederik tužio svoje nećake za prisluškivanje.

Frederik je prošlog meseca sudu dostavio snimke skrivene kamere na kome se videlo kako njegov najmlađi bratanac Alister, u crnom duksu, upada u njegovu sobu za privatne sastanke i postavlja bubicu. Uređaj je navodno snimio više od 90 sati privatnih razgovora sa više od hiljadu sastanaka.

U tužbi koju su protiv Alistera, Ejdena, Hauarda i Ejdenovog sina Endrua podneli Frederik i njegova ćerka Amanda, navedeno je kako je prostorija prisluškivana od novembra prošle do maja ove godine.

Ove nedelje su sinovci konačno priznali da su postavili bubicu u sobu u kojoj je njihov stric držao sastanke, pa sada moraju da plate njemu i njegovoj ćerki odštetu zbog narušavanja privatnosti i zloupotrebe ličnih podataka.

Međutim, poriču da su kovali zaveru „da povrede bilo koji poslovni ili finansijski interes Frederika i Amande“, dodajući da su njihovi postupci bili "rezultat ozbiljne zabrinutosti oko nekih aspekata ponašanja Frederika“ i da su bili „neophodni i razumni“ kako bi se zaštitili porodični poslovni interesi.

Sudska drama, nakon koje su braća prestala da razgovaraju, bila je epilog višemesečnog sukoba oko prodaje hotela "Ric". Naime, Frederik je hteo da hotel proda za više od milijardu funti jer je, kako tvrdi, dobio čak dve ponude veće od tog iznosa.

Jedna od njih je bila ponuda 1,3 milijarde funti od saudijske kompanije "Sidra Capital". Međutim, druga strana porodice je to ignorisala, pa je na kraju hotel prodat po gotovo upola manjoj ceni katarskom biznismenu Abdulhadiju Mani al Hajriju, rođaku katarskog emira, šeika Tamima bin Hamada al Tanija.

Optužena strana porodice tvrdi da je Frederik otkrivao poverljive podatke zainteresovanim kupcima, iako već duže od tri decenije nije bio uključen u poslovanja vezana za hotel. Kako tvrde, to ih je zabrinulo, pa su bili primorani da postave uređaj za prisluškivanje.

foto: Profimedia

Dejvidovi sinovi i unuci su prošle godine učvrstili svoj status u porodičnoj kompaniji. Ejdan i Hauard su postali direktori "Rica", kao i osobe sa "značajnom kontrolom" u drugim granama biznisa, dok je Amandin udeo u kompaniji spao na samo 25 odsto.

Nejednaka podela bogatstva u imperiji vrednoj milijarde seže do odluke donete na porodičnoj jahti usred Sredozemnog mora pre 30 godina. Navodno je Dejvid, koji je u tom trenutku bio jako bolestan, zamolio brata da mu ispuni poslednju želju pre nego što umre.

Zatražio je od brata da se odrekne polovine svog dela u korist njegove trojice sinova, i četvrtog Dankana koji je kasnije izbačen iz testamenta. Ideja je bila da Dejvidovi sinovi i Amanda dobiju podjednaki udeo i kontrolu u kompaniji.

Frederik je to i učinio, a kasnije je priznao da mu je to bila najveća greška u životu. To je jednoj strani porodice omogućilo veću izvršnu kontrolu od druge, pokrenulo porodičnu melodramu koja ih je koštala ogromne sume za pravne takse i zadala fatalan udarac odnosu nekada nerazdvojih blizanaca.

"Bondovi negativci" u gotičkom dvorcu

Braća su počela da se bogate posle smrti oca, putujućeg trgovca, dok su još bili siromašni tinejdžeri. Oni su napustili školu u zapadnom Londonu sa 16 godina u tada profitabilnoj tehnološkoj kompaniji "General Electric". Međutim, posao brzo napuštaju kako bi se oprobali kao preduzetnici.

Najpre su kupovali stare pansione i pretvarali ih u hotele. To se ispostavilo kao dobra odluka i posao je počeo da cveta. Usledile su kupovine hotela i ulaganje u maloprodajne radnje, brodarske kompanije, medijske kuće i kompanije za dostavu.

Izuzetno važan deo porodične imperije je vlasništvo nad medijskim gigantom Telegrafom. To je jedan od vodećih britanskih konzervativnih medija i u kome je kao novinar i urednik svoju slavu stekao i aktuelni premijer Boris Džonson.

Braća Barkli su bila optužena za izbegavanje plaćanja poreza, a poznati su po tome što do ekstremnih granica drže do svoje privatnosti. Kao je to ranije opisao Gardijan, braća žive poput "Bodovih zlikovaca", potpuno izolovani na svom privatnom ostrvu u pomalo zastrašujućem gotičkom dvorcu. Svoje utvrđenje gotovo nikad ne napuštaju, a kada baš moraju da izađu u javnost, to čine inkognito.

Međutim, kako se navodi, nakon prošlomesečnog razlaza, braća su se razišla. Trenutno žive svako u svom delu zamka, izbegavajući da se sretnu, a sve češće neki od njih dvojice odlazi na porodično imanje u Monaku.

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track