TURSKI ČINOVNIK SE OBRUŠIO NA MAKRONA: Vi ste izgubili razum, uvlačite Libiju u haos
Foto: Printscreen

tenzije između dve zemlje

TURSKI ČINOVNIK SE OBRUŠIO NA MAKRONA: Vi ste izgubili razum, uvlačite Libiju u haos

Planeta -

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Turske, Hami Aksoj, uzvratio je danas na kritiku francuskog predsednika Emanuela Makrona upućenu Ankari, i zauzvrat optužio Pariz za navodno "uvlačenje Libije u haos".

Makron je u ponedeljak pozvao turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da Turska prestane da se meša u sukob u Libiji, gde vodi "opasnu igru", a Aksoj je danas rekao da je Makron "izgubio razum" i da je neosnovano optužio Tursku.

"Zbog podrške koju godinama pruža nelegitimnim strukturama, Francuska ima važnu odgovornost za uvlačenje Libije u haos i igra opasnu igru u Libiji", procenio je Aksoj.

foto: AP

Francuska podržava snage na istoku Libije, takozvanu "Narodnu armiju", na čijem je čelu maršal Kalifa Haftar, koja je doskora pokušavala da zauzmu glavni grad Tripoli, sedište međunarodno priznate vlade podeljene Libije, koju podržava Turska.

Portparol turskog ministarstva je ocenio i da Francuska svojom politikom i potezima "dovodi u opasnost" i Siriju, i čitav istok Sredozemlja, a potom je pozvao Pariz na "dijalog s Turskom, saveznicom u NATO".

Napetost između Francuske i Turske se povećala od 10. juna kada je turski vojni brod ometao francuski u Sredozemnom moru, što je Turska demantovala.

Francuska je Ankaru kritikovala i zbog višestrukog kršenja embarga UN na izvoz oružja u Libiju.

Građanski rat u naftom bogatoj Libiji uz strano mešanje traje od 2011. godine, kada je uz podršku NATO-a zbačen i ubijen njen vođa Moamer Gadafi.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track