SATELITSKI SNIMCI OTKRILI ŠTA KINEZI KRIJU: Ovih objekata prošlog meseca nije bilo, a sada sve preti da eskalira (FOTO)
Foto: AP

sporna oblast

SATELITSKI SNIMCI OTKRILI ŠTA KINEZI KRIJU: Ovih objekata prošlog meseca nije bilo, a sada sve preti da eskalira (FOTO)

Planeta -

Kina je izgradila nove strukture u blizini granice sa Indijom u Galvanskoj dolini, gde je nedavno izbio sukob u kojem je poginulo 20 indijskih vojnika.

Na satelitskim snimcima tog područja od 22. juna vide se bunkeri, šatori i skladišta za vojnu opremu, dok tih objekata prošlog meseca nije bilo.

foto: AP

Novi snimci objavljeni su u trenutku dok dve strane vode pregovore radi smanivanja tenzija, nakon sukoba u kojem je, prema pojedinim navodima, bilo žrtava i na kineskoj strani, iako to nije zvanično potvrđeno.

foto: AP

Sukob u Galvanskoj dolini, spornoj himalajskoj oblasti, dogodio se 15. juna, nekoliko nedelja nakon što su se visoko rangirani komandanti dve zemje saglasili da "mirno reše situaciju u pograničnim područjima u skladu sa različitim bilateralnim sporazumima".

foto: AP

Obe zemlje su tada tvrdile da u smrtonosnom okršaju nije ispaljen nijedan metak ili granata. Umesto toga, stotine vojnika s obe strane služile su se pesnicama, metalnim šipkama i kamenjem. Navodno, kineski vojnici su i jednog indijskog pukovnika gurnuli sa litice u reku.

Kurir.rs/Tanjug, Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track