BAJDEN RASKRINKAN! Novi snimci otkrivaju da je otvoreno ucenjivao Ukrajinu, a Porošenko se umiljavao Americi (VIDEO)
Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO

škakljivi telefonski razgovori

BAJDEN RASKRINKAN! Novi snimci otkrivaju da je otvoreno ucenjivao Ukrajinu, a Porošenko se umiljavao Americi (VIDEO)

Planeta -

Ukrajinska javnost je upoznata sa novom "dozom" snimaka telefonskih razgovora bivšeg predsednika Petra Porošenka i tadašnjeg američkog potpredsednika Džozefa Bajdena, sada glavnog demokratskog rivala aktuelnom šefu Bele kuće, republikancu Donaldu.

Nezavisni poslanik Vrhovne rade Andrej Derkač je na konferenciji za novinare u Kijevu predstavio nove snimke razgovora iz kojih se vidi da se Bajden direktno mešao u unutrašnja pitanja Ukrajine, iz kojih se vidi i trag korupcije.

Bajdenu je direktno bio podređen direktor ukrajinskog "Naftogasa" Andrej Koboljev. U snimljenim telefonskim razgovorima "čovek čiji je glas sličan" Bajdenovom kaže da njegovi ljudi rade sa Koboljevim i da njegov tim ne treba dirati. Inače, Koboljev je radio na tome da se ruski gas ne kupuje direktno, nego povratno, iz Slovačke. Na taj način je, kaže Derkač, ukradena milijarda i po dolara.

Bajden je terao Porošenka da podigne tarife za gas u Ukrajini tvrdeći da je to uslov da se dobije ekonomska pomoć. Porošenko se pohvalio Bajdenu da su podigli tarife sto odsto, mada je Međunarodni monetarni fond tražio da povećaju 75 procenata.

Sugerisao je Bajden da pažljivo prati šta radi predsednik ukrajinske vlade Vladimir Grojsman. Osim toga, insistirao je da se nacionalizuje Privat banka, koja je do tada bila u vlasništvu ukrajinskih oligarha Jevreja Igora Kolomojskog i Genadija Bogoljubova.

Porošenko se žalio Bajdenu na ministra policije Arsena Avakova, "koji je suviše agresivan prema ambasadoru Francuske", a tražio je podršku da na mesto tužioca postavi svog čoveka Jurija Lucenka. Porošenko se savetovao sa Bajdenom treba li ostaviti imunitet bivšem predsedniku vlade Arseniju Jacenjuku kome je pretilo krivično delo.

"Lično sam blokirao smenu Jacenjuka jer sam vam to obećao", rekao je Porošenko, koji se u svim telefonskim razgovorima umiljavao Bajdenu i govorio mu da je njegov anđeo čuvar.

U prvom "paketu" snimaka od 19. maja videlo se kako je Bajden postavljao uslov da će Ukrajina dobiti milijardu dolara samo ako bude smenjen državni tužilac Viktor Šokin, koji je vodio postupak protiv gasne kompanije "Burisima", u čiji je savet ulazio Bajdenov sin Hanter Bajden, sa velikim primanjima. Ti razgovori Bajdena i Porošenka su vođeni 2015. i 2016. godine.

Porošenko se žalio da mu je, dok je bio predsednik, nezakonito montiran prislušni uređaj i da su mu bespravno snimani telefonski razgovori. Hoće li Porošenko odgovarati na sudu tek će se videti, jer mu pre toga treba skinuti imunitet. Naravno, mnogo zavisi od ishoda izbora u SAD.

Naravno, u Vašingtonu smatraju da su snimke sačinile ruske službe, a da ih nezavisni poslanik Vrhovne rade Andrej Derkač samo saopštava. U Kijevu analitičari kažu da je Porošenko pretvoren u "ništa", a Bajden ocrnjen tri meseca pre izbora u SAD.

Kurir.rs/Novosti.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track