Najnovije vesti

VASELJENSKI PATRIJARH UPOZORAVA: Vraćanje Aja Sofije u džamiju izazvaće razdor između dva sveta
Foto: AP

erdoganove namere

VASELJENSKI PATRIJARH UPOZORAVA: Vraćanje Aja Sofije u džamiju izazvaće razdor između dva sveta

Planeta

"Vraćanje istanbulske Aja Sofije u džamiju izazvalo bi razdor", izjavio je vaseljenski patrijarh Vartolomej, pre presude turskog suda o zgradi koja je muzej od 1934. godine.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan predložio je vraćanje Aja Sofije u džamiju. Ova bivša hrišćanska bogomolja nalazila se u srcu hrišćanske vizantijske i muslimanske osmanske imperije, a danas je jedan od najposećenijih spomenika u zemlji.

Sud će 2. jula odlučiti o statusu Aja Sofije. Novi zahtev za džamijom osporava zakonitost pretvaranja objekta u muzej 1934. godine u prvim godinama moderne sekularne turske države, koju je osnovao Mustafa Kemal Ataturk.

"Pretvaranje Aje Sofije u džamiju razočaraće milione hrišćana širom sveta", rekao je ekumenski patrijarh Vartolomej, duhovni poglavar oko 300 miliona pravoslavnih hrišćana širom sveta.

Promena statusa "razbiće ova dva sveta" u vreme kada je čovečanstvu potrebno jedinstvo više nego ikad zbog pandemije kovid-19, rekao je Vartolomej.

Međutim, razne grupe se godinama zalažu za pretvaranje Aje Sofije u džamiju i Erdogan, pobožni musliman, podržao je njihov poziv uoči lokalnih izbora prošle godine.

Kurir.rs/Tanjug

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...