MISISIPI IPAK POKLEKAO Poslednja država SAD skida sa svoje zastave simbol Konfederacije, koji neki smatraju rasističkim
Foto: EPA-EFE/DAN ANDERSON

revizija

MISISIPI IPAK POKLEKAO Poslednja država SAD skida sa svoje zastave simbol Konfederacije, koji neki smatraju rasističkim

Planeta -

Potpisom guvernera, južna država Misisipi uklonila je sa svoje zastave amblem Konfederacije, koji se masovno smatra simbolom rasizma.

Misisipi je bio poslednja američka država čija je zastava i dalje sadržala taj amblem, prenosi Glas Amerike.

Republikanski guverner Tejt Rivs u utorak je potpisao istorijski zakon kojim se momentalno ukida zvanični status zastave, stare 126 godina, koja je generacijama bila izvor podela.

"Za mene, ovo nije politički trenutak već ozbiljna i važna prilika da se naša porodica u Misisipiju okupi, pomiri i krene dalje", izjavio je Rivs pre potpisivanja zakona.

Misisipi je bio pod pojačanim pritiskom da promeni zastavu nakon što su protesti zbog rasne nejednakosti proteklih nedelja usmerili pažnju na simbole Konfederacije.

Državna skupština u nedelju je usvojila zakon o promeni zastave, posle emotivne debate vođene tokom vikenda i višedecenijskih napora crnačkih zakonodavaca i drugih građana, koji su u amblemu južnjačkih pobunjenika iz vremena građanskog rata videli simbol mržnje.

Kako navodi Glas Amerike, guverner Rivs upotrebio je nekoliko penkala da potpiše zakon. Kada je potpisao, čuli su se uzvici slavlja ljudi okupljenih ispred njegove rezidencije, koji su na telefonima pratili prenos ceremonije. Rivs je penkala uručio zakonodavcima i aktivistima koji su radili na promeni zastave.

Ratna zastava Konfederacije je crveno polje sa plavim znakom X i 13 belih zvezdica. Članovi skupštine, pristalice ideje nadmoći belaca, stavili su je u gornji levi ugao zastave Misisipija 1894, dok su belci pokušavali da suzbiju političku moć koju su Afroamerikanci stekli posle građanskog rata.

Sada će komisija izraditi novu zastavu Misisipija, koja ne može da sadrži simbol Konfederacije, ali mora da sadrži reči "Verujemo u Boga". Od birača će se tražiti da je odobre na izborima 3. novembra. Ako je odbace, komisija će izraditi drugačiji dizajn ali sa istim smernicama, o kojem će se birači izjasniti na narednim izborima.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja