MISTERIOZNO PLOVILO VIĐENO KOD OBALA SAD: Tvrdi se da ima vojnu svrhu, napraviće čudo u ratovanju (VIDEO)
Foto: Screenshot

opasno

MISTERIOZNO PLOVILO VIĐENO KOD OBALA SAD: Tvrdi se da ima vojnu svrhu, napraviće čudo u ratovanju (VIDEO)

Planeta -

Iako je brod prvobitno korišten za naučna istraživanja, čini se da je zbog svog malog profila i značajne izdržljivosti vojska razmišljala da ga koristi u drugu svrhu.

Izraziti video, koji je nedavno izašao na Fejsbuk, izgleda da pokazuje neku vrstu vodenog vozila sa Ki Vestu na Floridi. Možda je snimio nešto što pripada špijunskom odeljenju američke vojske, prenosi Forbes.

Na snimcima se vidi mali uređaj koji pluta u vodi, dok je osoba koja je snimila ovaj video primetila predajnike i antene koje je brod nosio. Nakon snimanja videa, osoba je otvoreno rekla da "nema pojma o čemu se radi".

Prema časopisu, vozilo je „gotovo izvesno“ autonomni bespilotni letelica nazvan VaveGlider, koju je napravila Likvid Robotics, američka kompanija koja je u vlasništvu Boinga, dok antene na brodu sugerišu da pripada segmentu Autonomnog daljinskog praćenja plovila. (SHARC).

Iako su plovila VaveGlider korišćena za naučno istraživanje, njihova „dugotrajna izdržljivost“, zbog slabog radara i slabe vidljivosti, učinila ih je pogodnim za vojne operacije kao što su prikupljanje obaveštajnih podataka i lov na podmornice. Uloga SHARC-a je „pružiti jeftinu flotu za asimetričnu prednost u podršci višestrukim tajnim misijama“, napominju i dodaju da brod „može da prikuplja obaveštajne podatke i podatke, prisluškuje komunikacije i otkriva radarske signale“.

Kurir.rs/Logično Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track