SZO UPOZORAVA CEO SVET: Pandemija korone se pogoršava, maske, testiranja i distanca spasavaju živote
Foto: AP/Ng Han Guan

borba sa virusom

SZO UPOZORAVA CEO SVET: Pandemija korone se pogoršava, maske, testiranja i distanca spasavaju živote

Planeta -

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je 60 odsto, od 10 miliona obolelih širom sveta, registrovano u junu, što, upozorila je, pokazuje da se epidemija pogoršava, a ne da slabi.

Direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus rekao je da se dnevno zabeleži i do 160.000 slučajeva i pozvao sve države da sveobuhvatno pristupe borbi protiv virusa.

"Pronađite, izolujte i brinite o svakom slučaju, pratite i stavljajte u karantin njihove kontakte, obucite i opremite zdravstvene radnike, obrazujte i osnažite građane da mogu da čuvaju sebe i druge", rekao je Tedros.

Tedros je upozorio da zemlje koje primenjuju samo deo mera imaju "dug put pred sobom".

Lična odgovornost je najvažnija, budi odgovoran prema sebi i drugima.

Više o tome klikom OVDE.

"Ne samo testiranje. Ne samo fizička distanca. Ne samo praćenje kontakata. Ne samo nošenje maski. Nego sve odjednom", rekao je i naglasio da je jedna od stvari koju je naučio u proteklih šest meseci da nikad nije kasno da se promeni situacija u nekoj zemlji.

foto: EPA/SALVATORE DI NOLFI

Direktor SZO napomenuo je da nošenje maske nekada može da spase život.

Bliskoistočne zemlje dostigle su "kritičan prag" u odgovoru na pandemiju korona virusa, nakon što su mere karantina postepeno ublažene uz otvaranje granica, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

Ahmed al Mandhari, direktor SZO za region istočnog Sredozemlja, izjavio je da je broj zabeleženih slučajeva zaraze korona virusom u junu bio viši nego tokom četiri prethodna meseca zajedno.

On je rekao da je oko 87 odsto smrtnih slučajeva od posledica COVID-19 potvrđen u samo pet zemalja regiona - Iranu, Iraku, Saudijskoj Arabiji, Egiptu i Pakistanu.

foto: EPA / Ballesteros

Manje slučajeva zaraze koronom zabeleženo je u Siriji i Jemenu, međutim, al Mandhari smatra da je ovo najverovatnije posledica poteškoća u sprovođenju testiranja, lečenja i praćenja kontakata obolelih, zbog rata u ovim zemljama.

Al Mandhari je upozorio da su zdravstveni sistemi zemlja u regionu istočnog Sredozemlja preopterećeni, da su zdravstveni radnici iscrpljeni i da je veliki broj ljudi i dalje pod rizikom, te da neuspeh u rešavanju krize izazvane pandemijom ne dolazi u obzir kao jedna od opcija.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track