ŠOK ISTRAŽIVANJE ŠPANACA: Bolje da ne jurimo kolektivni imunitet! Evo kolike žrtve bi svaka zemlja trebala da podnese!
Foto: Profimedia

konačno

ŠOK ISTRAŽIVANJE ŠPANACA: Bolje da ne jurimo kolektivni imunitet! Evo kolike žrtve bi svaka zemlja trebala da podnese!

Planeta -

Opsežna španska studija o koronavirusu otkrila je da je samo 5 odsto stanovništva zemlje razvilo antitela na Covid-19, dodatno potkrepljujući prethodne dokaze da je gotovo nemoguće postići kolektivni imunitet bez velikog broja žrtava.

Prema nalazima studije, 95 odsto populacije u Španiji i dalje je podložno koronavirusu, što je daleko od postizanja takozvanog imuniteta stada. Kolektivni imunitet nastaje kada se dovoljno veliki deo populacije zarazi virusom ili bakterijama i stekne imunitet, ili ako se razvije efikasna vakcina koja sprečava dalju cirkulaciju infekcije.

Evropski centar za kontrolu bolesti objavio je da je ovo jedan od najvećih evropskih seroloških ispitivanja za covid-19. Studija je sprovedena na 61.000 ispitanika.

Slične studije u Kini i Sjedinjenim Državama takođe su pokazale da većina stanovništva nije bila izložena koronavirusu, čak ni u oblastima u kojima je bilo veće žarišta i značajan broj zaraženih.

„U svetlu ovih otkrića, svaki pristup pandemiji koji sugeriše dostizanje kolektivnog imuniteta na prirodnu infekciju nije samo neetičan, već i nedostižan“, izjavila je virolog Lancet komentatora Izabela Ekerle, šef Ženevskog centra za virusne bolesti i virolog Benjamin Majer sa Ženevskog univerziteta.

Lekari još uvek nisu sigurni koliko dugo antitela pružaju zaštitu ili da li nas u potpunosti štite od ponovne infekcije.

Ovo istraživanje sproveli su vodeće španske vladine agencije za istraživanje i epidemiologiju, a započelo je u aprilu, dok je država bila pod strogom karantinom.

"Relativno niska seroprevalencija koja je uočena u kontekstu intenzivne epidemije u Španiji mogla bi poslužiti kao referenca za druge zemlje. Trenutno je teško postići kolektivni imunitet bez kolateralne štete, tj. Bez velikog broja smrti u ranjivom stanovništvu i preopterećenosti zdravstvenog sistema", navodi se u studiji.

Marina Pollan, vođa studije i direktor španskog Nacionalnog centra za epidemiologiju, rekla je za CNN da mnogi stručnjaci veruju da "kolektivni imunitet zahteva razvoj antitela kod 60 odsto populacije".

Španija je bila jedna od zemalja u Evropi koja je najteže pogodila pandemiju koronavirusa. Do sada je u zemlji prijavljeno više od 290.000 slučajeva i najmanje 28.000 smrti.

Treba napomenuti da je u gradskom području Madrida, koje je bilo najteže zahvaćeno covid-19, zabeleženo da je više od 10 odsto stanovništva razvilo imunitet, dok je u gusto naseljenoj Barseloni 7 odsto građana imalo antitela. S druge strane, mnogi drugi primorski regioni imali su daleko nižu stopu imuniteta.

Prema rezultatima prve faze ovog istraživanja, koja je sprovedena od 27. aprila do 11. maja, imunitet je razvilo 5 odsto španske populacije. Rezultati druge faze objavljeni su 4. juna, pokazujući da je 5,2 odsto Španaca imalo antitela. Rezultati treće i poslednje faze objavljeni su danas i potvrdili su podatke iz prethodne faze, odnosno da je samo 5,2 odsto španske populacije razvilo imunitet na rak-19.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track