AKO JE OVO TAČNO, MENJA SE SVE ŠTO SMO DOSAD RADILI: Naučnici uvereni da se korona prenosi vazduhom, evo šta to znači
Ilustracija, Foto: EPA/ANTONIO BAT

uputili pismo SZO

AKO JE OVO TAČNO, MENJA SE SVE ŠTO SMO DOSAD RADILI: Naučnici uvereni da se korona prenosi vazduhom, evo šta to znači

Planeta -

Ukoliko je tačno da se koronavirus prenosi vazduhom, to će značajno uticati na mere za njegovo obuzdavanje.

Njujork tajms navodi da bi nove mere podrazumevale nošenje maski u zatvorenom prostoru, čak i ako se poštuju mere fizičkog distanciranja.

Grupa od 239 naučnika iz 39 zemalja objaviće ove nedelje u naučnom časopisu otvoreno pismo Svetskoj zdravstvenoj organizaciji kako bi ta agencija UN revidirala preporuke o tome kako izbeći infekciju korona virusom.

Naučnici tvrde da se koronavirus prenosi vazduhom, što znači da čestice tog virusa mogu da lebde u vazduhu u zatvorenim prostorima i da ljudi mogu da se zaraze kada ih udahnu.

foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

Stav SZO je da se virus širi prvenstveno od osobe do osobe kroz male kapljice iz nosa ili usta, koje se izbacuju kada zaraženi kovidom-19 kašlje, kine ili govori.

Ukolko se virus prenosi vazduhom, posledice po njegovo obuzdavanje biće značajne.

Kako se objašnjava, nove preventivne mere uključivale bi nošenje maski u zatvorenom prostoru, čak i ako se poštuju mere socijalnog distanciranja i obavezne maske N96 za zdravstvene radnike koji brinu o zaraženim pacijentima "da bi se isfiltrirale čak i najmanje respiratorne kapljice" .

Pored toga, ventilacioni sistemi bi morali da se promene kako bi se smanjila cirkulacija vazduha.

Nakon pregleda internih mejlova SZO i intervjua sa 20 naučnika, među kojima su i konsultanti SZO, stiče se slika o agenciji kao nekome ko "uprkos dobrim namerima, ne ide u korak sa naukom".

Njujork tajms navodi da nedavni porast u broju žrtava korona virusa, nakon ponovnog otvaranja preduzeća i kancelarija, "sve više potvrđuje ono što mnogi naučnici govore već mesecima: Virus se zadržava u vazduhu u zatvorenom prostoru, inficirajući one u blizini".

Kurir.rs/Tanjug

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track