Najnovije vesti

AKO JE OVO TAČNO, MENJA SE SVE ŠTO SMO DOSAD RADILI: Naučnici uvereni da se korona prenosi vazduhom, evo šta to znači
Ilustracija, Foto: EPA/ANTONIO BAT

uputili pismo SZO

AKO JE OVO TAČNO, MENJA SE SVE ŠTO SMO DOSAD RADILI: Naučnici uvereni da se korona prenosi vazduhom, evo šta to znači

Planeta

Ukoliko je tačno da se koronavirus prenosi vazduhom, to će značajno uticati na mere za njegovo obuzdavanje.

Njujork tajms navodi da bi nove mere podrazumevale nošenje maski u zatvorenom prostoru, čak i ako se poštuju mere fizičkog distanciranja.

Grupa od 239 naučnika iz 39 zemalja objaviće ove nedelje u naučnom časopisu otvoreno pismo Svetskoj zdravstvenoj organizaciji kako bi ta agencija UN revidirala preporuke o tome kako izbeći infekciju korona virusom.

Naučnici tvrde da se koronavirus prenosi vazduhom, što znači da čestice tog virusa mogu da lebde u vazduhu u zatvorenim prostorima i da ljudi mogu da se zaraze kada ih udahnu.

foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

Stav SZO je da se virus širi prvenstveno od osobe do osobe kroz male kapljice iz nosa ili usta, koje se izbacuju kada zaraženi kovidom-19 kašlje, kine ili govori.

Ukolko se virus prenosi vazduhom, posledice po njegovo obuzdavanje biće značajne.

Kako se objašnjava, nove preventivne mere uključivale bi nošenje maski u zatvorenom prostoru, čak i ako se poštuju mere socijalnog distanciranja i obavezne maske N96 za zdravstvene radnike koji brinu o zaraženim pacijentima "da bi se isfiltrirale čak i najmanje respiratorne kapljice" .

Pored toga, ventilacioni sistemi bi morali da se promene kako bi se smanjila cirkulacija vazduha.

Nakon pregleda internih mejlova SZO i intervjua sa 20 naučnika, među kojima su i konsultanti SZO, stiče se slika o agenciji kao nekome ko "uprkos dobrim namerima, ne ide u korak sa naukom".

Njujork tajms navodi da nedavni porast u broju žrtava korona virusa, nakon ponovnog otvaranja preduzeća i kancelarija, "sve više potvrđuje ono što mnogi naučnici govore već mesecima: Virus se zadržava u vazduhu u zatvorenom prostoru, inficirajući one u blizini".

Kurir.rs/Tanjug

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...