KORONA NE POSUSTAJE: U ovoj zemlji broj zaraženih je porastao za 600 odsto, a dnevno se sahrani i do 80 žrtava virusa
Foto: Profimedia

epidemija

KORONA NE POSUSTAJE: U ovoj zemlji broj zaraženih je porastao za 600 odsto, a dnevno se sahrani i do 80 žrtava virusa

Planeta -

U Iraku je u junu zabeležen 600 postotni porast slučajeva koronavirusa.

Na najvećem iračkom groblju sahrani se 70 do 80 tela žrtava zaraze dnevno, a očekuje se da će se ta brojka još povećati jer su zdravstvenu strukturu te zemlje decenijama uništavali rat, sankcije i korupcija.

Jusefu H. su zbog zaraze covidom-19 umrli roditelji i sestra.

"Podcenili su virus. Nisu znali kako da se zaštite. Sada smo prestrašeni i 100 odsto uvereni da je koronavirus ozbiljna bolest“, rekao je Jusef za CNN.

Sahrane umrlih od covida-19 na najvećem iračkom groblju dešavaju se tokom noći, kada popuste vrućine. Sahrani ne prisustvuje porodica pa posljednje molitve umrlima upućuju njima strane osobe, irački vojnici.

Do sada od covida-19 umrlo najmanje 2500 ljudi

Medicinski radnici upozoravaju na pojavu koronavirusa među osobljem u bolnicama.

"Bio sam sa svojom porodicom kada me je direktor bolnice nazvao i rekao da sam pozitivan na koronavirus. To je trenutak kada se pozdravite sa svojom porodicom, sa svojom decom i ne znate hoćete li im se vratiti", rekao je anesteziolog Ala Husein al-Talakani.

"Došlo je do porasta zaraženih u našoj zemlji jer vlasti nisu uvele prave mere zaštite i jer su prerano otvorile pijace i radnje", dodao je.

U Iraku je do sada zabeleženo više od 62.000 slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je najmanje 2500 ljudi. U zadnja 24 sata u toj su zemlji od covida-19 umrle 94 osobe.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track