VELIKA ERDOGANOVA PROVOKACIJA: Oštre reakcije hrišćanskog sveta na pretvaranje Aja Sofije u Džamiju!
Foto: Profimedia, EPA

grčka i rpc

VELIKA ERDOGANOVA PROVOKACIJA: Oštre reakcije hrišćanskog sveta na pretvaranje Aja Sofije u Džamiju!

Planeta -

Pretvaranje Aja Sofije u džamiju izazvali je oštre reakcije u hrišćanskom svetu

Ruska pravoslavna crkva izrazila je žaljenje što turski sud nije uzeo u obzir njenu zabrinutost kada je doneo presudu da je odluka o tome da istanbulska Aja Sofija postane muzej bila nezakonita.

Ona je navela da bi odluka mogla da dovede do još većih podela, preneli su ruski mediji.

Grčko ministarstvo kulture saopštilo je danas da je presuda turskog suda kojom muzej Aja Sofija u Istanbulu možže da postane džamija "otvorena provokacija" civilizovanom svetu.

"Današnja odluka, koja je nastala kao rezultat političke volje predsednika Erdogana, otvorena je provokacija civilizovanom svetu koji prepoznaje jedinstvenu vrednost i ekumensku prirodu spomenika", izjavila je ministarka kulture Lina Mendoni, prenosi Rojters.

Najviši administrativni sud u Turskoj doneo je danas presudu koja omogućuje vladi da preobrati istanbulsku Aja Sofiju, nekadašnju vizantijsku pravoslavnu baziliku koja je posle pada Carigrada 1453. godine pod Otomansku vlast postala džamija, a koja je sada muzej, u džamiju u kojoj će se vršiti muslimansko bogosluženje, preneo je AP.

Državni savet Turske poništio je odluku vlade sekularne turske vlade Kemal-paše Ataturka iz 1934. godine o pretvaranju Aja Sofije u muzej.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track