LEKARI PREGLEDALI PREMINULE OD KORONE: U svakom organu našli krvne ugruške, ali ih je iznenadilo ono što nisu pronašli
Foto: Printscreen/CNN

novi nalazi stručnjaka

LEKARI PREGLEDALI PREMINULE OD KORONE: U svakom organu našli krvne ugruške, ali ih je iznenadilo ono što nisu pronašli

Planeta -

Autopsije preminulih od koronavirusa pomažu lekarima da bolje razumeju kako covid-19 utiče na telo i organizam. Jedno od najvećih otkrića dosad su krvni ugrušci u organima preminulih pacijenata.

Doktorka Ejmi Rapkijevic, načelnica patologije u Medicinskom centru Langon u Njujorku, objasnila je zašto je ovo otkriće vrlo važno za razumevanje covida-19.

Neki covid-19 pacijenti imali su probleme s krvnim ugrušcima, a nivo i razmere do kojih se taj problem događa vrlo je dramatičan, opisuje Rapkijevic. U ranoj fazi pandemije lekari su zapazili veliki broj krvnih ugrušaka u raznim krvnim sudovima.

"Ono što smo videli na obdukciji bilo je svojevrsno produženje tog problema. Zgrušavanje nije bilo samo u velikim sudovima već i u manjim. To je bilo dramatično jer, iako smo to možda očekivali u plućima, našli smo krvne ugruške u gotovo svakom organu koji smo pogledali u našem obdukcijskom istraživanju", rekla je.

Studija u kojoj se navode njeni nalazi objavljena je krajem juna u časopisu "Lancet EClinicalMedicine".

Autopsije su takođe pokazale nešto neobično o megakariocitima ili velikim ćelijama koštane srži. One obično ne kruže van kostiju i pluća, rekla je doktorka.

foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

"Pronašli smo ih u srcu i bubrezima, jetri i drugim organima. U značajnijem broju na srcu, megakariociti stvaraju trombocite koji učestvuju u zgrušavanju krvi", kaže.

Naučnici se nadaju da će otkriti kako ove ćelije utiču na male krvne sudove i ugruške u njima kod covid-19 bolesnika.

Patolog je bila iznenađena zbog nečega što nisu pronašli pri autopsijama.

"Tokom rane faze pandemije lekari su mislili da virus izaziva upalu srca, ali su obdukcije utvrdile vrlo nizak broj miokarditisa", dodala je.

Doktorka ističe da je jedna od "mogućnosti" ta da su patolozi imali priliku da pregledaju organe mnogih žrtava covida-19 i istraže procese bolesti koji se događaju. Takvu mogućnost nisu imali kod H1N1 ili izvornog virusa kod SARS-a.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Printscreen/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track