ŠVAJCARSKOJ FALE GRAĐEVINARI: Mladi ne žele time da se bave, a evo kolike plate mogu biti u tom sektoru
Foto: EPA/SALVATORE DI NOLFI

nedostaju im stručni kadrovi

ŠVAJCARSKOJ FALE GRAĐEVINARI: Mladi ne žele time da se bave, a evo kolike plate mogu biti u tom sektoru

Planeta -

Švajcarsko građevinarstvo suočava se sa velikim problemom jer će mu ubrzo nedostajati stručna radna snaga, budući da se sve manji broj mladih odlučuje za tu vrstu obrazovanja.

Na drugoj strani, udeo starijih od 50 godina među stručnim radnicima u građevinarstvu je iznad jedne trećine.

U poslednjih deset godina širom Švajcarske je jasno opao broj mladih koji su se odlučili za školovanje za zidara.

Dok je 2010. bilo još više od 1.200 mladih koji su se školovali za zidara, prošle godine taj broj je bio tek nešto iznad 700.

To ima negativan uticaj na građevinarstvo, jer se većina predradnika, rukovodioca građevine, i majstora regrutuje iz pula zidara.

foto: EPA

Na drugoj strani, udeo starijih od 50 godina među zidarima, stručnim radnicima u izgradnji puteva, železničke pruge i slično, dostigao je 36 odsto, a građevinski radnici u Švajcarskoj mogu već sa 60 godina u penziju.

Udruženje građevinskih radnika ukazuje da je imidž poslova u toj privrednoj grani lošiji od stvarnih uslova.

Navodi se da posao građevinara više nije povezan sa velikim telesnim naporom, sve manje koriste lopate, a sve više kranove, bagere i digitalna sredstva rada.

Što se tiče plata u trećoj godini izučavanja zanata za zidara polaznik zarađuje više od 1.800 franaka (oko 1.670 evra), a za stručnu radnu snagu u izgradnji puteva 2.300 franaka (oko 2.100 evra).

Poređenja radi oni koji se odluče za izučavanje zanata grafičara zarađuju u trećoj godini školovanja svega 1.000 franaka.

Takođe i kasnije stručna radna snaga u građevinarstvu može računati sa prosečnom platom od 6.000 franaka mesečno (oko 5.600 evra), a ko uspe da se dalje obrazuje u vođu građevine može zaraditi i do 10.000 franaka (oko 9.200 evra).

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track