Najnovije vesti

POLEĆE SONDA NA MARS: Sleteće u krater Jezero, a mora da pronađe odgovor na jedno od ključnih pitanja (VIDEO)
Foto: Printscreen

revolucionarno

POLEĆE SONDA NA MARS: Sleteće u krater Jezero, a mora da pronađe odgovor na jedno od ključnih pitanja (VIDEO)

Planeta

Američka svemirska agencija lansira sondu "Persiverens" (Istrajnost) koja treba da sleti na Mars i to u krater Jezero, koji je ime dobio po toj maloj opštini u Republici Srpskoj.

Misija rovera nove generacije je potraga za znacima života i karakterizacija geologije i klime Crvene planete.

„Istrajnost“ je najsofisticiraniji rover koji je NASA ikad slala na Mars i očekuje se da će utrti put budućim ljudskim misijama izvan Meseca.

Rover je opremljen naučnim instrumentima, naprednim računskim mogućnostima za sletanje i drugim novim sistemima. Osim toga, prevešće helikopter nazvan „Genijalnost“, prvu letelicu koja će kontrolisano leteti na drugoj planeti. Sa šasijom dužine oko 10 metara, vozilo je ujedno i najveći, najteži Mars rover koji je NASA ikada izgradila, daleko nadmašujući sve prethodne. „Istrajnost“ ima za cilj da pronađe odgovor na jedno od ključnih pitanja astrobiologije: Postoje li znaci postojanja mikrobioma na Marsu?.

Očekuje se da će „Istrajnost“ sleteti na površinu Marsa, u krater „Jezero“ u drugoj polovini februara, 2021. godine. „Jezero“ je krater širok 28 kilometara, za koji se pretpostavlja da je pre tri ili četiri milijarde godina bio oaza, a ime je dobio po mestu u Republici Srpskoj.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...