OTKRIVENA VELIKA TAJNA STOUNHENDŽA: Ostaje misterija kako su praistorijski graditelji uspeli da prenesu stene 25 km!
Foto: Profimedia

arheologija

OTKRIVENA VELIKA TAJNA STOUNHENDŽA: Ostaje misterija kako su praistorijski graditelji uspeli da prenesu stene 25 km!

Planeta -

Jeda od najvećih misterija arheologije - Stounhendž dobija svoje naučno objašnjenje.

Naime, najnovije naučno otkriće omogućilo je geolozima da tačno preciziraju odakle potiče gigantsko kamenje u ovom čuvenom arheološkom nalazištu.

Jedino što se do sada pouzdano znalo je da su ovo misteriozno kamenje oko 2500. godine pre nove ere doneli veliki neolitski graditelji iz doline Marlboro, područja koje obuhvata 120 kvadratnih kilometra, a koje se nalazi 25 do 40 kilometra severno od Stounhendža.

Međutim, naučnisi sa Brajton univerziteta uspeli su da lociraju tačno nalazište ovih stena, na površini od tri kvadratna kilometra u šumovitom delu, južno od sela Lokridž.

U praistorijsko vreme ovaj region, danas poznat pod imenom "Zapadna šuma", bio je prepun velikih stena koje geometrijski odgovaraju onima koje su korišćene u izgradnji Stounhendža.

foto: Profimedia

Nakon nedavne detaljne analize Zapadne šume, vodeći arheolog Kejt Vitaker izjavila je da su graditelji Stounhendža izabrali ovo mesto za zato što su blokovi stena bili neverovatne veličine, a veoma glatki.

Sada kada je tačna lokacija najzad otkrivena, naučnicima predstoji da otkriju tačnu rutu koju su praistorijski graditelji koristili za prenošenje ogromnih kamenih blokova, koji teže 20-40 tona, iz Zapadne šume do Stounhendža, što je distanca od oko 25 kilometara.

Kurir.rs / The Independent, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track