ČUDO SE DESILO - SEVERNA KOREJA TRAŽILA POMOĆ SAD: Protiv ove sile je i Pjongjang priznao da je nemoćan (VIDEO)
Foto: YT Screenshot, Profimedia

opasno

ČUDO SE DESILO - SEVERNA KOREJA TRAŽILA POMOĆ SAD: Protiv ove sile je i Pjongjang priznao da je nemoćan (VIDEO)

Planeta -

Severna Koreja je zatražila pomoć američkih naučnika pošto se zemlja plaši štete koju će izazvati erupcija super vulkana.

Mount Peaktu je aktivni vulkan i najviša planina lanca Čangbai i Baekdudagan koja se nalazi na kinesko-severnokorejskoj granici. Korejci vulkanu i njegovom grotlu dodeljuju mitski kvalitet, smatrajući to duhovnim domom svoje zemlje, a planina igra važnu kulturnu ulogu u korejskim državama, pominje se u obe njihove državne himne i prikazuje se na državnom grbu severa Koreja. Veliki krater, nazvan Nebesko jezero, nalazi se u kalderi na vrhu planine, formiran erupcijom "milenijuma" 946. godine, koja je u nebo poslala oko 30 kubnih kilometara tefre u jednoj od najvećih i najnasilnijih erupcija u poslednjih 5000 godina.

Vulkan je bio miran od poslednje velike erupcije, pa sve do 2002. godine, kada je tokom niza godina bilo niza mini zemljotresa prouzrokovanih seizmičkim aktivnostima unutar vulkana.

Iako je nakon 2005. godine ponovo utihnulo, kratka aktivnost alarmirala je severnokorejske vlasti i primorala ih da odbace svoju politiku izolacije i tajnosti.

Posegnuli su u susedne zemlje, uključujući Kinu, i zatražili tehničku pomoć za proučavanje vulkana.

Ali njihovi strahovi su takođe doveli do retke saradnje 2013. godine između tima severnokorejskih stručnjaka pod vodstvom Ri Kiong-Song iz Zemljotresne uprave u Pjongjangu i tima zapadnih naučnika koje je predvodio Džejms Hamond sa londonskog Univerziteta.

Uprkos tome što je Kim Džong-un nastavio gorku svađu sa Zapadom, odobrio je timu međunarodnih naučnika, uključujući stručnjake iz Velike Britanije i SAD, pristup Severnoj Koreji kako bi pomogli lokalnim stručnjacima da prouče super vulkan i procene rizik od erupcije.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Science Advances u aprilu 2016. godine.

Podaci prikupljeni od strane stručnjaka pokazali su da je planina Paektu još uvek aktivna i da može da eksplodira.

Ali naučnici su rekli da bi želeli da se vrate u Severnu Koreju kako bi obavili detaljnije studije kako bi poboljšali svoju sposobnost predviđanja kada i kako vulkan može eruptirati, što se još nije dogodilo.

Prema američkoj seizmologinji Geološkog zavoda Kajla Jakovina, koja je bila koautor studije za 2016. godinu, podaci prikupljeni tokom dve godine praćenja planine Paektu ukazivali su na prisustvo delimično rastopljene magme u vulkanu.

To je ukazalo istraživačima da je vulkan i dalje aktivan i da bi mogao da se aktivira u budućnosti.

Kurir.rs/Express.co.uk Foto: Screenshot YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track